Przepisy kulinarne

Jesienne przepisy prosto z Masterchefa!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Joanna Studnicka i Grzegorz Bień odpadli z Masterchefa. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali nam swoje jesienne pomysły na ziemniaki, dynię i cielęcinę.

 

Tarta z musem dyniowym i czekoladą od Joasi

Ciasto kruche:

200 g mąki

100 g cukru

100 g masła

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus dyniowy:

1/2 kg dyni

1/2 l mleka

Puszka mleka kokosowego

3-4 łyżki miodu

Laska wanilii

2 jajka

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Tabliczka czekolady

Przygotowanie:

Dynie obraną i pokrojoną w kostkę gotujemy z mlekiem, 3/4 puszki mleka kokosowego, miodem i laską wanilii. Gotujemy aż dynia zmięknie, a następnie odcedzamy. Blendujemy na mus, do smaku możemy dodać trochę miodu. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i łyżeczkę mąki. Na podpieczony kruchy spód wylewamy mus. Pieczemy około 20-25min w temp. 200 st. Czekoladę roztapiamy z resztką mleka kokosowego i polewamy upieczoną tartę. Do dekoracji można użyć karmelizowanych kawałków dyni.

Ziemniaki po meksykańsku od Joasi

Składniki:

2 opakowania ziemniaczków do pieczenia (łódeczki)

3 piersi z kurczaka

1 puszka fasoli czerwonej

1 puszka kukurydzy

3-4 pomidory

30 dkg pieczarek

2 czerwone cebule

30 dkg sera żółtego

6 jajek

przyprawa do dań meksykańskich

1 papryczka chili

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki doprawiamy przyprawą meksykańską, chilli i odstawiamy. Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pierś z kurczaka. Wszystko parę minut podsmażamy i odkładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Gotowe łączymy z ziemniakami i kurczakiem z cebulą, dodajemy kukurydzę i odsączoną fasolę. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym na dużej blaszce. Posypujemy startym serem, a na wierzchu układamy pomidory pokrojone w kostkę. Pieczemy około 30 min. aż wszystkie składniki będą rumiane. Smażymy jajka sadzone i układamy je na zapiekance. Wszystko posypujemy ulubionymi ziołami.

Sos miętowo-czosnkowy

Składniki: 1 duże op. śmietany 18% lub jogurtu 2-3 ząbki czosnku 1 limonka Świeża mięta Sól i pieprz

Przygotowanie: Do śmietany wyciskamy ząbki czosnku, jedną limonkę, dodajemy pokrojone liscie mięty. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Jesienna polędwica wołowa od Grzesia

Składniki: Ok 1/2 kg polędwicy wołowej 200 g kaszy kukurydzianej 30-40 dag borowików Śmietana 30% Masło Tymianek 1 burak Ocet balsamiczny Kminek Marchew Por Seler Korzeń pietruszki Nać pietruszki Alkohol wysokoprocentowy Rozmaryn 800 ml bulionu warzywnego

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości