Joseph Józek Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne jesienne desery.Ciasto owocowe z sosem imbirowym na ciepło
175 g masła
175 g cukru
3 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
50 g mandarynek z zalewy
100 g suszonych fig namoczonych w brandy
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj pojedynczo jajka. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i owoce. Przelej miksturę do natłuszczonej foremki oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-40 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Podawaj z sosem.
Sos:
30 g cukru
150 g startego świeżego imbiru
280 ml mleka
5 żółtek
Przygotowanie:
Ubij żółtka z połową cukru. Zagotuj resztę cukru z mlekiem i imbirem. Zdejmij z ognia i powoli wlewaj do żółtek. Ustaw miskę z żółtkami nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj masę na parze, aż zgęstnieje. Przelej przez sitko i podawaj z ciastem.
Duszone owoce z kruchym ciastem i jogurtem
Składniki;
Kruche ciasto:
90 g masła
65 g cukru
3 żółtka
100 g zmielonych migdałów
3 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, migdały, cukier i sól w dużej misce. Dodaj masło i ugniataj je z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj mleko i sok z cytryny, zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij koła używając szklanki. Piecz 20-30 minut w 180 stopniach.
Owoce:
100 g obranych i pozbawionych ogryzka jabłek
1 laska wanilii
100 g brzoskwini
50 g brązowego cukru
50 g masła
50 ml soku z guawy
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Podawaj na krążkach ciasta. Udekoruj bitą śmietaną.
Tarta z bananami, tymiankiem i rozmarynem
150 g cukru
25 g masła
10 bananów pokrojonych w plastry
2 łodyżki tymianku
2 łodyżki rozmarynu
375 g rozwałkowanego ciasta francuskiego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć 150 g cukru z odrobiną wody. Dodaj zioła i gotuj na małym ogniu aż powstanie złocisty karmel. Przelej do foremki do pieczenia. Ułóż na karmelu banany, posyp kardamonem. Rozwałkuj ciasto, ułóż na bananach. Wstaw tratę do pieca rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15-20 minut aż będzie złociste. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut. Następnie odwróć na paterę do góry nogami. Podawaj z lodami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"