Przepisy kulinarne

Jesienna kuchnia zaprawiana serem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Zupa dyniowa z serowymi grzankami

W kuchni Dzień Dobry TVN Agata Jędraszczak. Blogerka kulinarna przygotowała kilka pożywnych i rozgrzewających potraw, które dodatkowo doprawiła serkiem do smarowania. Na naszym stole pojawiła się kremowa zupa dyniowa, kasza gryczana z grzybami i polędwiczką, czy tarta z jarmużem i pieczarkami.

Kremowa kasza gryczana z grzybami i polędwiczką

Składniki:

1/2 opakowania serka do smarowania

300 g niepalonej kaszy gryczanej

1 cebula

250 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone)

1 litr bulionu

1/2 szklanki białe wino wytrawne

2 łyżki masła (zimne)

2 łyżki oliwy

sól, pieprz – do smaku

1 polędwiczka wieprzowa

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Grzyby pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę - ma być miękka. Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 min.). Dolej 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min.). Zdejmij z ognia i dodaj ser oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.

Polędwiczki pokrój w ukośne, ok. 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj gałązki rozmarynu i całe ząbki czosnku. Mięso przyprawione solą i pieprzem smaż z obu stron na tak aromatyzowanej oliwie. Podawaj na kaszy.

Zupa dyniowa z serowymi grzankami

Składniki:

1 opakowanie serka do smarowania

1 dynia odmiany hokkaido

2 marchewki

1 cebula

1 łyżeczka past curry – lub do smaku

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

bagietka

2 łyżki tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Dynię pokrój w małe kawałki. Na dnie tego samego garnka rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną dynię i marchewkę. Przesmaż. Zalej wodą do wysokości warzyw. Gotuj do miękkości. Doda 1/2 opakowania serka. Zblenduj zupę na gładki krem, przypraw do smaku. Kromki bagietki opiecz np. w tosterze. Posmaruj serkiem i wstaw pod grill kuchenki. Połóż na zupie, posyp serem żółtym.

Tarta z jarmużem i pieczarkami

Składniki:

Ciasto:

225 g mąki pszennej

140 g masła

1 łyżeczka soli

4 łyżki wody

Nadzienie:

200 g jarmużu (bez twardych łodyg)

1 Por

200 g pieczarek

3 jajka

1 opakowanie serka do smarowania

1/2 szklanki mleka

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko - przez ok. 10 s. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 min. z obciążeniem, a następnie 10 min. bez niego w 180 st. C.

Nadzienie: na mieszance oleju i masła zeszklij pokrojony w półtalarki por i pieczarki. Jarmuż pokrój na ok. 3 cm kawałki, wytnij twarde łodyżki i obgotuj przez 3 min. w lekko osolonej wodzie, odlej i osusz. Jarmuż połącz z porem, przypraw solą i pieprzem, wyłóż na podpieczone ciasto. Jajka połącz z mlekiem i serem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 min. w 200 st. C do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości