Przepisy kulinarne

Jesień - czas na dynię

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?

Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

Składniki:

1 dynia np. hokkaido

szklanka ugotowanego pęczaku

100 g ogonówki

100 g karczka

100 g schabu

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 g żółtego ostrego sera

1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego

pęczek natki pietruszki

2 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie: Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Piecz około 60 minut w temperaturze 160 stopni C.

Smażony sandacz na purée z dyni z czarnuszką i emulsją z natki pietruszki

Składniki:

puree :

20 g masła

2 szalotki

1 ząbek czosnku

odrobina suszonego tymianku

świeży obrany i starty imbir

1/2 kg obranej i pokrojonej dyni

płaska łyżeczka miodu

łyżka octu jabłkowego

bulion warzywny

sól, pieprz

emulsja:

2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

100g oliwy

kilka kropel soku z cytryny

odrobina soli

ryba:

2 filety z sandacza (300g)

mąka pszenna do oprószenia

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

1/3 łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:

• Krok 1

W rondlu, na delikatnie rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną szalotkę oraz czosnek.

• Krok 2

Na ostatnie kilkanaście sekund smażenia dodaj tymianek oraz imbir.

• Krok 3

Dodaj kawałki dyni oraz miód i ocet. Zalej bulionem duś do miękkości dyni.

• Krok 4

Następnie całość zmiksuje ręcznym blenderem. Jeżeli puree jest zbyt rzadkie, pogotuj je na małym gazie, aż nieco odparuje

• Krok 5

Przemyj blender i w wąskim i wysokim naczyniu miksuj 2 minuty wszystkie składniki na emulsję.

• Krok 6

Kawałki ryby posól, a następnie oprósz mąką.

• Krok 7

Na patelni rozgrzej olej (nie za mocno) i ułóż na nim kawałki ryby. Smaż po 2 – 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dopraw pieprzem.

• Krok 8

Na talerz wyłóż puree, ułóż na nim po kawałku ryby. Następnie udekoruj całość czarnuszką i emulsją. Jako dodatek wystąpiły ziemniaczki oraz brukselki.

Krem z dyni i wędzonych śliwek podany z bekonowymi chipsami

Składniki:

kilka plastrów surowego boczku

4 łyżki oliwy lub klarowanego masła

1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku posiekane

50 g posiekanych suszonych śliwek

1 kg obranej i pokrojonej dyni

1,5 bulionu warzywnego

sól

odrobina zmielonej gałki muszkatołowej

łyżka octu balsamicznego

kilka gałązek świeżego majeranku

pieprz

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na papierze do pieczenia ułóż plastry boczku, i piecz kilka minut do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozgrzej delikatnie tłuszcz, dodaj cebulę i kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj dynię, a całość zalej bulionem. Posól i gotuj przez paręnaście minut (do miękkości składników). Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. Udekoruj chipsami z bekonu. Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości