Przepisy kulinarne

Jej mistrzem smaku jest mama!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Agnieszka Cygan zgłosiła swoją mamę Joannę jako swojego Mistrza Smaku w kategorii "Kocham". W naszej kuchni, wspólnie z Michelem Moranem, przygotowały swoje popisowe dania! Poznajcie ich przepisy i ... zgłaszajcie swoich Mistrzów Smaku!

Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl

Stek z polędwicy wołowej w sosie grzybowym.

Składniki:

stek z polędwicy wołowej

cebula

2 ząbki czosnku

olej

pieprz sól

50 ml białego wina

5 podgrzybków lub borowików

Przygotowanie:

Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. 2 ząbki czosnku posiekane podsmażamy razem na patelni wrzucamy kapelusze podgrzybków lub borowików smażymy na wolnym ogniu około 15 minut razem z resztą składników. Dodajemy odrobinę białego wina ( 50 ml). Wino musi odparować. Na końcu dodajemy dwie łyżki masła lub pół szklanki śmietany. Wszystkie składniki dusimy około 5 minut. Odstawiamy. Na drugiej patelni wrzucamy stek z polędwicy wołowej. Smażymy około 2 minuty z każdej ze stron.

Krewetki specjalność Agnieszki:

Składniki:

15 krewetek

3 ząbki czosnku

Białe wino (100ml)

Natka pietruszki

Kostka masła

Pieprz, sól, chilli

Przygotowanie: Przysmażamy czosnek razem z krewetkami, dodajemy wino i czekamy aż odparuje, na końcu dodajemy masło i zagęszczamy sos. Na samym końcu przyprawiamy. Podajemy z bagietka z masłem

Przepis Michela:

Prawdziwa sałatka nicejska

Składniki:

2 pomidory

300g fasolki szparagowej zielonej

2 jaja na twardo

puszka tuńczyka w oleju

puszka anchovies

2 ugotowane ziemniaki

sałata dębowa

oliwki zielone i czarne

Vinegret:

Jajko

Musztarda

Olej

Ocet winny

Sól i pieprz

Zioła prowansalskie

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości