Tortilla de patatas, zapiekanka z łososiem i kotlety ze schabu z kością, czyli propozycje obiadowe Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Jasiek Kuroń pojawił się w kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentować propozycje obiadowe dla każdego. Jak przygotować tortillę de patatas, zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i kotlety ze schabu z kością? Sprawdź przepisy.

Tortilla de patatas z piekarnika

Składniki:

  • 6 jajek
    • 100 ml kwaśnej śmietany
      • 100 g ostrego sera
        • 1 cebula lub 4-5 szalotek
          • 1 zielona papryka
            • 1 czerwona papryka
              • 1 ząbek czosnku
                • 300 g ziemniaków
                  • pęczek szczypiorku
                    • oliwa z oliwek
                      • sól, pieprz

                        Jak przygotować tortillę de patatas z piekarnika?

                        1. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwy z oliwek (rozgrzanej) podsmaż cebulę, paprykę i czosnek do miękkości, ale nie pozwól by zbrązowiały. Odstaw by ostygły.
                          1. Do dużej miski wbij jajka, wlej śmietanę i dodaj połowę posiekanego pęczka szczypioru oraz starty ser.
                            1. Następnie dodaj całość wystudzonych warzyw i ziemniaki, dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
                              1. Powstałą masę wlej do posmarowanej delikatnie oliwą formy do pieczenia o wymiarach ok. 18 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i piecz 30 – 40 minut. Po tym czasie tortilla powinna być delikatnie zarumieniona i ścięta.
                                1. Wyjmij potrawę z pieca i odstaw do ostygnięcia. Za pomocą noża odkrój boki, resztę pokrój na równe kwadraciki (tak, by w sam raz mieściły się do ust). Serwuj ze wbitymi weń wykałaczkami lub na pokrojonej bagietce.

                                  Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną

                                  Składniki:

                                  • 3 opakowania ciasta francuskiego
                                    • 2 jajka 
                                      • 1,5 kg jabłek
                                        • 50 g masła
                                          • pół szklanki cukru
                                            • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
                                              • 200 g gęstej śmietany 18%

                                                Jak przygotować Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną?

                                                1. Z ciasta francuskiego wytnij koła o szerokości 5-6 cm i pasy o szerokości 3-4 mm. Boki okręgów posmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i ułóż na nich wycięte paski. Piecz w temperaturze 180 stopni C. do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
                                                  1. Na rozpuszczonym maśle smaż delikatnie jabłka,. Po kilku minutach dodaj cukier i mieszaj. Kiedy owoce zaczną się karmelizować podlewaj je wodą. Duś do miękkości. Na koniec dodaj cynamon. 
                                                    1. Do Voille au vent’ów nałóż jabłek. Na koniec ułóż łyżkę śmietany.

                                                      Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

                                                      Składniki:

                                                      • 1 kg obranych ziemniaków
                                                        • 200 g miękkiego masła
                                                          • 2 duże posiekane pory
                                                            • 200 g filetu z łososia 
                                                              • 200 g łososia wędzonego
                                                                • 300 ml śmietany 18%
                                                                  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                                                                    • 75 g pikantnego sera żółtego
                                                                      • świeże zioła do dekoracji

                                                                        Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem?

                                                                        1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce. 
                                                                          1. Piekarnik rozgrzej do 160 C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory duś kilka minut (nie powinny się zrumienić!!). Ułóż je na spodzie naczynia w którym będziesz zapiekankę zapiekał. 
                                                                            1. Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 C z włączonym górnym rusztem.
                                                                              1. Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem.
                                                                                1. Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.

                                                                                  Kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 kawałki schabu z kością (po ok. 100g)
                                                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                                                      • ½ łyżeczki soli
                                                                                        • ¼ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
                                                                                          • odrobina mąki pszennej
                                                                                            • 2 łyżki klarowanego masła
                                                                                              • 4 duże liście szałwii
                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                  • kilka liści szałwii
                                                                                                    • 2-3 łyżki soku z cytryny

                                                                                                      Jak przygotować kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem?

                                                                                                      1. Kotleciki natrzyj przeciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Delikatnie obtocz w mące z każdej strony.
                                                                                                        1. Na patelni rozgrzej olej połóż na nim dwa ząbki czosnku i zrumień delikatnie z każdej strony. Następnie smaż kilka minut liście szałwii, zdejmij czosnek i szałwie. Schab smaż na delikatnie złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty).
                                                                                                          1. Mięso zdejmij i odłóż po przykrycie. Na patelnię  wyłóż 2 łyżki klarowanego masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodaj sok z cytryny. Po minucie dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Zobacz wideo:

                                                                                                            Jak zapachy wpływają na nasz apetyt?
                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                            Autor: Kamila Glińska

                                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości