Tortilla de patatas, zapiekanka z łososiem i kotlety ze schabu z kością, czyli propozycje obiadowe Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Kamila
Glińska
Źródło:
Jasiek Kuroń
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN OnlineJasiek Kuroń

Jasiek Kuroń pojawił się w kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentować propozycje obiadowe dla każdego. Jak przygotować tortillę de patatas, zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i kotlety ze schabu z kością? Sprawdź przepisy.

Tortilla de patatas z piekarnika

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g ostrego sera
  • 1 cebula lub 4-5 szalotek
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować tortillę de patatas z piekarnika?

  1. 1Na niewielkiej ilości oliwy z oliwy z oliwek (rozgrzanej) podsmaż cebulę, paprykę i czosnek do miękkości, ale nie pozwól by zbrązowiały. Odstaw by ostygły.
  2. 2Do dużej miski wbij jajka, wlej śmietanę i dodaj połowę posiekanego pęczka szczypioru oraz starty ser.
  3. 3Następnie dodaj całość wystudzonych warzyw i ziemniaki, dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
  4. 4Powstałą masę wlej do posmarowanej delikatnie oliwą formy do pieczenia o wymiarach ok. 18 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i piecz 30 – 40 minut. Po tym czasie tortilla powinna być delikatnie zarumieniona i ścięta.
  5. 5Wyjmij potrawę z pieca i odstaw do ostygnięcia. Za pomocą noża odkrój boki, resztę pokrój na równe kwadraciki (tak, by w sam raz mieściły się do ust). Serwuj ze wbitymi weń wykałaczkami lub na pokrojonej bagietce.

Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 jajka 
  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 g gęstej śmietany 18%

Jak przygotować Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną?

  1. 1Z ciasta francuskiego wytnij koła o szerokości 5-6 cm i pasy o szerokości 3-4 mm. Boki okręgów posmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i ułóż na nich wycięte paski. Piecz w temperaturze 180 stopni C. do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
  2. 2Na rozpuszczonym maśle smaż delikatnie jabłka,. Po kilku minutach dodaj cukier i mieszaj. Kiedy owoce zaczną się karmelizować podlewaj je wodą. Duś do miękkości. Na koniec dodaj cynamon. 
  3. 3Do Voille au vent’ów nałóż jabłek. Na koniec ułóż łyżkę śmietany.

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 duże posiekane pory
  • 200 g filetu z łososia 
  • 200 g łososia wędzonego
  • 300 ml śmietany 18%
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 75 g pikantnego sera żółtego
  • świeże zioła do dekoracji

Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem?

  1. 1Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce. 
  2. 2Piekarnik rozgrzej do 160 C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory duś kilka minut (nie powinny się zrumienić!!). Ułóż je na spodzie naczynia w którym będziesz zapiekankę zapiekał. 
  3. 3Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 C z włączonym górnym rusztem.
  4. 4Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem.
  5. 5Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.

Kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem

Składniki:

  • 4 kawałki schabu z kością (po ok. 100g)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • odrobina mąki pszennej
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 4 duże liście szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści szałwii
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem?

  1. 1Kotleciki natrzyj przeciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Delikatnie obtocz w mące z każdej strony.
  2. 2Na patelni rozgrzej olej połóż na nim dwa ząbki czosnku i zrumień delikatnie z każdej strony. Następnie smaż kilka minut liście szałwii, zdejmij czosnek i szałwie. Schab smaż na delikatnie złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty).
  3. 3Mięso zdejmij i odłóż po przykrycie. Na patelnię  wyłóż 2 łyżki klarowanego masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodaj sok z cytryny. Po minucie dopraw solą i pieprzem.

Zobacz także:

Zobacz wideo:

Jak zapachy wpływają na nasz apetyt?
Dzień Dobry TVN

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor:Kamila Glińska

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online