Materiał promocyjny

Jan Kliment w kuchni Roberta Sowy

To obecnie jeden z najbardziej znanych Czechów w Polsce, a wszystko za sprawą Tańca z Gwiazdami. Tydzień temu odpadł z rywalizacji o kryształowa kulę w XII edycji programu w półfinałowym odcinku. A dziś w Dzień Dobry TVN mógł sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy.

Pieczona jagnięcina z serem camembert i sosem imbirowo-żurawinowym ze świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g combra jagnięcego z kostką

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki tymianku

2 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz ziołowy Prymat do smaku

2 sery camembert (lub hiszpańskie sery Torta de Canarejal)

1 biała, chrupiąca bagietka

Sos imbirowo-żurawinowy:

250 ml soku żurawinowego

3 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej

Sok z 1 limonki

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

1 łyżka miodu pszczelego

1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry

Przyprawa do piernika Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon, a następnie zamarynować w oliwie, tymianku, rozmarynie, roztartym czosnku, soli i pieprzu, po czym odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Sok żurawinowy zagotować z 2 łyżkami suszonej żurawiny amerykańskiej, sokiem z limonki, rosołem, czerwoną cebulą, imbirem i miodem. Gdy część płynu odparuje, sos przetrzeć przez sito i ponownie zagotować z pozostałą łyżką żurawiny. Na końcu dodać posiekaną kolendrę i całość doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold.

Zamarynowaną jagnięcinę obsmażyć na patelni, a następnie piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pamiętajmy, że po upieczeniu jagnięcina powinna być różowa w środku.

Mięso pokroić wzdłuż kości i ułożyć na talerzach. Podawać wraz z przygotowanym wcześniej sosem i bagietką posmarowaną serem camembert (lub hiszpańskim serem Torta de Canarejal). Ser należy wyjąć wcześniej z lodówki i podawać w temperaturze pokojowej.

Sandacz z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g filetu z sandacza

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 rozgniecione ząbki czosnku

Kilka gałązek posiekanego koperku

2 łyżki przyprawy do ryb Prymat

pieprz cytrynowy Prymat do smaku

2 łyżki masła

4 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki

1 łyżka kaparów Smak

50 ml śliwowicy

3 łyżki miodu pszczelego

2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat, cynamon mielony indonezyjski Prymat do smaku

Kiełki słonecznika do dekoracji

4 cząstki cytryny

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć, skropić oliwą, natrzeć dokładnie wszystkimi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 3 godziny.

Gruszki podsmażyć na maśle, skropić śliwowicą, a gdy odparuje dodać miód, suszoną żurawinę amerykańską, kapary i gałązki rozmarynu. Całość dusić krótko, tak aby gruszki zachowały swój kształt i chrupkość, doprawić do smaku, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.

Filety z sandacza ułożyć na blasze i piec ok. 12 minut w temperaturze 180C.

Gruszki z żurawiną i powstałym sosem ułożyć na talerzu, a na nich umieścić aromatyczną rybę. Podawać z kiełkami słonecznika i cząstką cytryny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości