Przepisy kulinarne

Jaką pizzę lubicie najbardziej?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Ten tydzień zapowiada się wyjątkowo. Dziś światowy Dzień Pizzy, a w czwartek... mamy Tłusty Czwartek! Dziś rusza też nowa edycja programu "Ugotowani". W pierwszym odcinku zobaczymy Adama Białczyka, którego gościliśmy w Dzień Dobry TVN, w duecie z Anią Starmach. Skorzystajcie z ich przepisów na pizze i tatara z łososia.

Tatar z łososiem

Składniki:|

250 g bardzo świeżego łososia (część łososia aromatyzowana Smoging gun)

½ łyżki prażonych ziaren sezamu

1 sezamek, (utłuczony w moździerzu)

Mały kawałek świeżego imbiru, (starty)

1 pęczek rukoli

½ pęczka koperku

½ łyżki posiekanej kolendry

½ łyżki miodu

½ łyżki oleju słonecznikowego

Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprze

Sos:

250 g serka mascarpone

4 łyżki musztardy francuskiej

3 łyżki ostrej musztardy

1/2 cytryny – sok

1 cytryna – skórka

mąka

sól

pieprz

Dodatkowo Adam przygotuje koktajl aperitif (produkty zakupi sam)

sok żurawinowy

sok z cystyny

sok z grejpfruta

rozmaryn

Przepisy Ani Starmach

Klasyczna Pizza Margherita

Składniki:

250g maki pszennej (typ 550)

150ml ciepłej wody

20ml oliwy z oliwek

7g suchych drożdży instant

7g soli

3g cukru

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów bez skóry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

+

3 kulki mozarelli

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z cukrem, woda i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn odstaw na pół godziny. Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Oliwę rozgrzej na patelni dodaj koncentrat, pomidory oregano, sól, pieprz, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozarellę, piecz około 10 minut w 250 stopniach. Podawaj ze świeżą bazylią.

Ekspresowa pizza z patelni

Składniki:

300g mąki

100ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100ml sosu pomidorowego

2 kulki mozarelli

1 cukinia

20 plasterków salami

2 pieczone papryki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia wodą, ciasto wyrabiaj, podziel na części lekko rozwałkuj, tak aby przybrało formę okręgów, ciasto posmaruj sosem dodaj pokrojony ser, salami, pokroją cukinie i paprykę, mocno rozgrzej patelnie kładź na niej pizzę, podgrzewaj kilka minut następnie przełóż do gorącego piekarnika z włączoną opcja grill, gdy ciasto się przypiecze a ser roztopi pizza jest gotowa.

Pizza z tortilli

Składniki:

6 placków tortilli

150g żółtego sera

2 kulki mozarelli

200g koziego sera

1 bakłażan

100ml sosu pomidorowego

20 pomidorków koktajlowych

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój na plastry obsyp solą, poczekaj 20 minut, opłucz, następnie dokładnie wytrzyj i smaż na oliwie z oliwek. 3 placki tortilli posyp tartym żółtym serem, przykryj pozostałymi 3 plackami, każdy posmaruj sosem pomidorowym, dodaj kozi ser, bakłażana i pomidorki piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj ze świeżą bazylią.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości