Wegańskie sushi poziomem trudności dorównuje oryginalnemu przepisowi, bazującemu na rybach i owocach morza. Wegańskie sushi przyrządza się właściwie analogicznie do oryginalnego dania, ale konieczne jest zastąpienie mięsa warzywami. Warto jednak pamiętać, że w oryginalnym sushi również znajdują się m.in. wegańskie hosomaki.
Wegańskie sushi to alternatywa dla każdego, kto uwielbia smaki Japonii, ale rezygnuje w swojej diecie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Z wegańskiej wersji sushi muszą więc zniknąć wszystkie ryby oraz owoce morza.
Do wegańskiego sushi niezbędne są glony w arkuszach , ryż do sushi oraz ocet ryżowy. Bez tych trzech składników nie ma mowy o przygotowaniu sushi. Równie ważne są:
· marynowany imbir,
· chrzan wasabi,
· sos sojowy.
Wbrew pozorom, zarówno do tradycyjnego, jak i wegańskiego sushi nie trzeba niezliczonej ilości oryginalnych i specjalnych produktów. Z kolei sos sojowy, wasabi oraz ocet jabłkowy to składniki bardzo wydajne, wystarczą na co najmniej kilka uczt w japońskim.
Wegańskie sushi robi się bez mięsa. Nie ma w nim miejsca zarówno na ryby, jak i owoce morza. Pojawiający się w niektórych kombinacjach kawior także jest nie do zaakceptowania. Co zamiast mięsa? Fani wegańskiego sushi polecają marchewkę, buraka, czerwoną kapustę, jarmuż, bataty oraz szczypiorek . Można spróbować również dodać wędzonego tofu oraz awokado. Polecane są też produkty typowe dla sushi, takie jak marynowana tykwa lub marynowana rzodkiew.
Warto pamiętać także o marynowanym tofu oraz proteinie sojowej, która stanowi imitację ryby i często zastępuje ją w wegańskim sushi.
W wegańskim sushi dobrze sprawdzają się następujące kompozycje:
· pieczony burak z wędzonym tofu,
· czerwona papryka z jalapeno i awokado,
· ogórek z awokado i zieloną papryką,
· wędzone tofu z grzybami mun i selerem naciowym,
· smażony lub wędzony tempeh z czerwoną cebulą oraz pieczoną marchewką.
Wegańskie sushi (przepis)
Wegański przepis poziomem trudności dorównuje tradycyjnemu sushi. Właściwie wystarczy je jedynie zwinąć, ale każdy, kto próbował robić w domu oryginalne lub wegańskie sushi, wie doskonale, że zadanie to wcale nie jest proste. Wymaga pewnej wprawy, a przede wszystkim odpowiedniego wyczucia.
Do przygotowania wegańskiego sushi potrzebne są:
· opakowanie arkuszy liści alg Nori,
· 200 g ryżu do sushi (ewentualnie ryżu jaśminowego lub basmati),
1. Przepis na wegańskie sushi w dużej mierze przypomina oryginalną, rybną wersję. Ryż opłucz przed użyciem. Bardzo ważne jest, aby robić to, aż woda stanie się przezroczysta.
2. Szklankę surowego ryżu zalej 1½ szklanką wody. Gotuj do momentu, aż ryż stanie się kleisty.
3. W międzyczasie przygotuj warzywa i dodatki do wegańskiego sushi.
4. Wymieszaj ryż z sosem sojowym i octem ryżowym (1 łyżka sosu i octu na 1 szklankę ryżu).
5. Arkusz Nori umieść na bambusowej macie błyszczącą stroną w dół. Wyłóż na niego około 1/3 szklanki ryżu. Po bokach arkusza powinny zostać po 2 centymetry wolnej przestrzeni.
6. Na ryż połóż pokrojone dodatki.
7. Zwiń matę i arkusz z ryżem oraz warzywami. Pamiętaj, aby mocno docisnąć rolkę. Tak przygotowany rulon pokrój w 3-centymetrowe kawałki.
8. Do wegańskiego sushi podaj pastę wasabi, marynowany imbir i sos sojowy.
Wegańskie sushi można przygotować również w wersji bez alg . Na zewnątrz rollsów znajdzie się wtedy sam ryż. Można go dla smaku do ozdoby posypać prażonym sezamem. Cała procedura przygotowania sushi wygląda dokładnie tak samo.
Wegańskie sushi podaje się dokładnie tak samo, jak oryginalne sushi. Można w tym celu skorzystać z zestawów do sushi. Składają się one ze specjalnych talerzy, miseczek do sosu sojowego, patery do podawania sushi i pałeczek. Tego typu zestawy można zakupić w sklepach inspirowanych Orientem albo w tzw. kuchniach świata.
Warto pamiętać, że sushi można jeść nie tylko pałeczkami, lecz także rękami. Warto, aby obok talerza na sushi znalazła się miseczka z wodą i cytryną, w której można zamoczyć ubrudzone palce.
Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wykonanie sushi , tym bardziej że wegańskie sushi nie wymaga skomplikowanych składników i pozwala na dużą dowolność w ich komponowaniu. Właściwie można tutaj wykorzystać każde warzywo czy roślinny dodatek, który smakuje członkom rodziny.