Racuchy z bananami – najlepsze przepisy

GettyImages-533583732.jpg
GettyImages-533583732.jpg
Racuchy z bananami to świetna alternatywa dla klasycznych placuszków, typowych dla tradycyjnej kuchni polskiej. Można je podawać jako przekąskę, ale równie często serwuje się je na obiad lub kolację. Racuchy z bananami dla dzieci przygotowane z kilku składników mogą być daniem na śniadanie lub podwieczorek.

Zobacz także: Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego: chlebek, curry i naleśniki

Istnieje wiele przepisów na niewielkie, pulchne placuszki z mąki i mleka. Racuchy z bananami bez drożdży zachowają swoją puszystość, jeśli doda się do nich sodę. Przekąskę warto urozmaicić innymi owocami. Racuchy z bananami i jabłkami będą mieć ciekawy smak oraz wilgotną, delikatną konsystencję.

Racuchy z bananami – jak je jeść?

Racuchy to niewielkie, puszyste placuszki, które są daniem charakterystycznym dla kuchni polskiej. Stanowią danie podobne do naleśników – niektóre przepisy obejmują dokładnie te same składniki, a wykonanie różni się tylko kształtem przekąski. Zwykle przygotowuje się klasyczne wersje bez dodatków, jednak różnorodność smaków sprawia, że coraz częściej urozmaica się racuchy owocami. Racuchy z bananami charakteryzują się delikatną konsystencją i wyrazistym smakiem. Podaje się je na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację lub po prostu jako przekąskę między posiłkami. Do wykończenia placuszków używa się cukru, cukru pudru lub syropu. Racuchy w mniej kalorycznej formie serwuje się z jogurtem lub świeżymi owocami.

Racuchy z bananami dla dzieci

Placuszki z owocami mogą być zdrową przekąską dla najmłodszych. Racuchy, podobnie jak naleśniki czy pancakes, pozwalają przemycić w diecie mleko tym dzieciom, które go nie lubią. Owocowe placuszki będą także źródłem wielu witamin. Racuchy z bananami dla dzieci można przygotować na bazie mąki i mleka albo zdecydować się na lekki przepis, składający się tylko z dwóch elementów – bananów i jajek. Podsmażone na odrobinie oleju kokosowego, będą zdrową przekąską zarówno dla maluchów, jak i dorosłych.

Racuchy – z drożdżami czy bez?

W wielu przepisach na racuchy można znaleźć drożdże. Dzięki nim ciasto lepiej wyrasta i jest bardziej puszyste. Mimo że racuchy z drożdżami mają idealną konsystencję, czas na ich przygotowanie jest nieco dłuższy. Ciasto musi mieć bowiem czas na odpoczynek i wyrośnięcie. Nie jest to jednak składnik, bez którego nie przyrządzimy placuszków. Można go zastąpić proszkiem do pieczenia lub sodą. Racuchy z bananami bez drożdży wychodzą równie puszyste, a można przygotować je szybciej.

Zobacz także: Duet idealny czyli przepisy na naleśniki z bananami. Proste i inspirujące pomysły na danie, które uwielbiają wszyscy.

Przepisy na racuchy z bananami

Podstawowy przepis na racuchy z bananami obejmuje tylko kilka składników. Ciasto ma podobną konsystencję do masy naleśnikowej, jednak by placuszki były zwarte, musi być bardziej gęsta.

Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g mąki,
    • 200 ml mleka,
      • 2 banany,
        • 2 jajka,
          • łyżeczka proszku do pieczenia,
            • szczypta soli,
              • olej do smażenia,
                • cukier puder, syrop lub świeże owoce do dekoracji.

                  Przygotowanie:

                  1. Banany obierz, pokrój i zmiksuj na gładką masę.

                  2. Do oddzielnej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej mleko i wbij dwa jajka. Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

                  3. Do masy z mąki i mleka dodaj zmiksowane banany, delikatnie wymieszaj ciasto.

                  4. Wlej olej na patelnię do wysokości 1 cm. Gdy się rozgrzeje, nakładaj chochelką niewielkie placuszki i smaż do uzyskania złotego koloru.

                  5. Racuchy wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami – posypane cukrem pudrem, polane syropem lub udekorowane owocami.

                  Przepis na te placuszki można modyfikować w zależności od upodobań. Często podaje się racuchy z bananami i jabłkami . Dodatek owoców w masie sprawia, że jest ona bardziej wilgotna. Jabłka wystarczy obrać, pokroić w plastry i dodać pod koniec do ciasta. Popularne są też racuchy z bananami na maślance . Jeśli chcemy przygotować taką wersję, należy zastąpić mleko maślanką, nie zmieniając podstawowej receptury. Alternatywą dla proszku do pieczenia jest soda. Dzięki niej ciasto jest lekkie i dobrze wyrasta. Racuchy z bananami na sodzie są zdrowsze, jednak trzeba przygotowywać je zaraz po przygotowaniu ciasta. Jeśli chcemy nadać placuszkom bardziej wyrazistego smaku, możemy dodać do masy cukier wanilinowy. Wyjątkowy aromat mają też racuchy z bananami i budyniem. Jak je wykonać? Opakowanie budyniu należy wsypać do mąki i połączyć składniki tak, jak w podstawowym przepisie. W zależności od jego rodzaju (budyń śmietankowy lub waniliowy), uzyskamy ciekawszy smak wypieku.

                  Dietetyczne racuchy z bananami

                  Jeśli chcesz przygotować dietetyczne racuchy z bananami , wybierz przepis z dwóch składników – 2 bananów i 2 jajek. Do ich smażenia najlepiej wykorzystać patelnię z powłoką nieprzywieralna, na której nie trzeba używać tłuszczu. Puszyste racuchy z bananami można też wykonać, dodając do masy jajeczno-bananowej 100 g kefiru, 50 g otrębów, łyżkę mąki pełnoziarnistej lub łyżkę oleju kokosowego.

                  Zobacz także: Przepis na lody czekoladowe. Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez?

                  Zobacz film: Naleśniki, racuchy i placki. Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości