Draniki, czyli placki ziemniaczane po białorusku – najlepszy przepis

Draniki
Fot. freeskyline / Getty Images
Lubisz placki ziemniaczane? Przygotuj je według tradycyjnej białoruskiej receptury. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który zrobisz szybko i sprawnie. Sprawdź najlepszy przepis na draniki.

Draniki to proste i smaczne danie, którego głównym składnikiem są ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu. Jak przygotować draniki?

Co to są draniki i z czym je podawać?

Draniki to placki ziemniaczane , które są tradycyjnym regionalnym daniem białoruskim. Można je podawać na różne sposoby – od najprostszych do bardziej wyrafinowanych. Draniki najlepiej smakują z cukrem, samą solą lub kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można także zjeść w towarzystwie gulaszu, twarogu lub grzybów.

Więcej:

Draniki – podstawowy przepis

Do przygotowania draników potrzebne są przede wszystkim dobre ziemniaki. Możesz kupić je na targu lub u lokalnych dostawców. Ważne jest, aby dodać cebulę, która dodaje aromatu całemu daniu. Usmażone tarte ziemniaki z cebulą powinny być miękkie i chrupiące. Nie można przesadzić z ilością mąki, gdyż draniki będą twarde i nieprzyjemne w smaku.

Składniki na 25–30 draników:

  • 1 kg ziemniaków,
    • 1 cebula,
      • 3 łyżki mąki pszennej,
        • 1 jajko,
          • sól, pieprz,
            • olej do smażenia.

              Przygotowanie:

              1. Dokładnie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce lub przy użyciu robota kuchennego.

              2. Z gotowych ziemniaków postaraj się pozbyć soku. Możesz lekko przechylić miskę z ziemniakami i cebulą lub odsączyć sok ręcznikami papierowymi. Na koniec dociśnij ziemniaki i cebulę, aby reszta soku wypłynęła.

              3. Do gotowej masy z ziemniaków i cebuli dodaj mąkę oraz jajko. Całość dopraw solą i pieprzem.

              4. Rozgrzej na patelni olej i łyżką nakładaj masę ziemniaczaną. Placki powinny mieć grubość około 1–2 centymetrów. Smaż na średnim ogniu przez 2 lub 3 minuty, aż placki nabiorą złotego koloru. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do zezłocenia.

              5. Draniki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

              6. Najlepiej jeść draniki, kiedy jeszcze są gorące – wtedy są najbardziej chrupiące.

              Placki ziemniaczane według przepisu Jana Kuronia

              Draniki z mięsem wieprzowym

              Draniki można przygotować z pysznym i kruchym mięsem wieprzowym i gęstym sosem. To świetny pomysł na obiad. W tym przypadku najlepiej przygotować duże placki ziemniaczane, a następnie farsz umieścić wewnątrz w taki sposób, aby dało się złożyć dranika na pół.

              Składniki na ok. 5 dużych draników:

              • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki lub szynki),
                • 1 cebula,
                  • 2 średnie marchewki,
                    • 100 g pieczarek
                      • 1 papryka,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • 3 szklanki bulionu,
                            • słodka papryka,
                              • ostra papryka,
                                • 2 liście laurowe,
                                  • 2 ziela angielskie,
                                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                      • 2 łyżki masła,
                                        • 2 łyżki mąki,
                                          • oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
                                            • opcjonalnie 2 łyżki sosu sojowego.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Mięso dokładnie opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dwie cebule oraz marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój też paprykę.

                                              2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

                                              3. Do garnka wlej odrobinę oliwy lub oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchew i paprykę i smaż przez kilka minut, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki i lekko podsmażaj całość.

                                              4. Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy z oliwek i podsmaż mięso z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe mięso przełóż do garnka z warzywami.

                                              5. Dopraw warzywa i mięso solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wlej bulion i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Możesz dodać także sos sojowy, ale nie jest to konieczne. Przykryj garnek i duś mięso przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu.

                                              6. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli w garnku jest za mało sosu, dodaj odrobinę wody.

                                              7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, a następnie mąkę. Podsmaż całość i dodaj do garnka, aby sos zgęstniał. Dokładnie wymieszaj sos z mięsem i warzywami.

                                              Draniki z mięsem mielonym

                                              Możesz także przygotować draniki z mięsem mielonym – najlepiej wykorzystać do tego np. Łopatkę wieprzową.

                                              Składniki na ok. 25 małych draników:

                                              • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
                                                • 1 cebula,
                                                  • pietruszka,
                                                    • sól,
                                                      • pieprz,
                                                        • olej lub oliwa z oliwek do smażenia.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

                                                          2. Podgrzej olej lub oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj cebulę. Kiedy chwilę się podsmaży, dodaj mięso wieprzowe. Smaż z każdej strony.

                                                          3. Dopraw mięso pietruszką, solą oraz pieprzem. Farsz jest gotowy do nałożenia na placki ziemniaczane.

                                                          Draniki wegetariańskie

                                                          Jeśli nie jesteś miłośnikiem mięsa, możesz także przygotować farsz z pieczarek, cebuli oraz sera.

                                                          Składniki na ok. 25 małych draników::

                                                          • 300 g pieczarek,
                                                            • 200 g sera żółtego (np. goudy),
                                                              • 1 cebula,
                                                                • pietruszka,
                                                                  • sól,
                                                                    • pieprz.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż warzywa na patelni, dokładnie mieszając.

                                                                      2. Dopraw warzywa pietruszką, solą oraz pieprzem.

                                                                      3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z ciepłym farszem z pieczarek i cebuli.

                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości