Przepis na mleko sojowe - jak zrobić taki napój i jakie są jego właściwości?

mleko sojowe, soja
inewsistock/Getty Images
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.

Właściwa nazwa tego mleka to napój sojowy, bowiem z definicji mleko powinno pochodzić z gruczołów mlecznych ssaków. Jednak ten składnik oparty na soi można z powodzeniem stosować jako jego zamiennik. W jakich przepisach wykorzystuje się mleko sojowe i jak przygotować taki napój we własnym domu?

Przepis na mleko sojowe - jak je zrobić we własnym domu

Do przyrządzenia mleka sojowego niesłodzonego potrzebne są zaledwie dwa składniki, dlatego, chociaż jest ono dostępne w większości sklepów spożywczych, a nawet supermarketów, warto pokusić się o stworzenie go samodzielnie.

Składniki (na 1,5 litra napoju):

  • 200 g soi,
    • 1,5 litra wody.

      Przygotowanie:

      1. Soję zalej połową wody i pozostaw na całą noc.
        1. Namoczone ziarna dokładnie odcedź i opłucz.
          1. Zmiksuj soję w blenderze z pozostałą wodą.
            1. Całość najpierw zagotuj, po czym gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, przez cały czas mieszając, a następnie wyłącz palnik.
              1. Powtórz proces z poprzedniego punktu.
                1. Pozostaw papkę do ostygnięcia.
                  1. Mieszankę dokładnie przeciśnij przez gazę.

                    Niesłodzone mleko sojowe nie każdemu przypadnie do gustu. W takiej sytuacji warto dodać do niego ksylitol, miód bądź syrop klonowy czy z agawy. Pozostałą na gazie papkę można również wykorzystać do przyrządzania pysznych dań wegańskich, np. pasztetów. Mleko sojowe przygotowane samodzielnie może stać w lodówce ok. 2–3 dni.

                    Domowe mleko sojowe, a także to ze sklepowej półki, można wykorzystać w licznych przepisach, np. na naleśniki.

                    Składniki (na 4 porcje):

                    • 250 ml mleka sojowego,
                      • 70 ml oleju, np. rzepakowego oraz kilka łyżek do smażenia,
                        • 250 ml wody,
                          • 500 g mąki,
                            • szczypta soli.

                              Przygotowanie:

                              1. Mleko, wodę, sól i mąkę dokładnie wymieszaj w misce do momentu połączenia wszystkich składników.
                                1. Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 15–30 minut.
                                  1. Do ciasta dodaj 70 ml oleju i ponownie dokładnie wymieszaj.
                                    1. Naleśniki smaż na patelni z odrobiną oleju.

                                      Naleśniki z mleka sojowego można podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

                                      Mleko sojowe można stosować właściwie w każdym przepisie zawierającym tradycyjne mleko w charakterze jego zamiennika. Takie rozwiązanie zadowoli nie tylko wegan, lecz także osoby z alergią na laktozę bądź kazeinę, ponieważ napój sojowy nie zawiera tych składników.

                                      Należy jednak pamiętać, że smak napoju sojowego różni się od tradycyjnego mleka. Szczególnie to bez dodatku cukru może zaskakiwać, dlatego warto najpierw przetestować różne typy, zanim uda się znaleźć ten najbardziej odpowiedni.

                                      Właściwości mleka sojowego – kalorie i skład

                                      Mleko sojowe bez cukru może mieć zaledwie 33 kcal w 100 ml, przy czym odtłuszczone mleko krowie ma ich ponad 42. Dlatego właśnie napój sojowy często bywa spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. W skład mleka przygotowanego w domu wchodzić mogą jedynie soja oraz woda, ewentualnie naturalne słodziki, jednak to sklepowe często zawiera również inne substancje, w tym stabilizatory czy regulatory kwasowości, a w przypadku napoju waniliowego lub czekoladowego również aromaty oraz dodatki smakowe. Niektórzy producenci wzbogacają je także o zestaw witamin.

                                      Czy mleko sojowe jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Z jednej strony soja jest cennym źródłem białka, również w diecie wegetarian czy wegan. Zawiera ona także inne składniki odżywcze, w tym witaminy E, B2 i B12, lecytynę oraz kwasy tłuszczowe omega–3 i omega–6. Mleko sojowe może również zapobiec rozmaitym chorobom, w tym układu sercowo-naczyniowego, a nawet rozwojowi komórek nowotworowych w ciele człowieka. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zalecane jest ono także diabetykom.

                                      Z drugiej strony mleko sojowe zawiera tioglikozydy, które w nadmiarze negatywnie wpływają na pracę tarczycy. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, należy ograniczać ilość soi spożywanej w ciągu doby do 50 g. Zawartość tych szkodliwych substancji można również zmniejszyć poprzez poddanie napoju obróbce cieplnej, np. gotowaniu.

                                      Mleko sojowe dla dzieci i niemowląt

                                      Mleko sojowe zalecane bywa dla dzieci z nietolerancją laktozy. Nie oznacza to jednak, że taki napój z pewnością nie wywoła żadnej reakcji alergicznej. Uczulenie na soję może objawiać się między innymi wymiotami oraz biegunką, dlatego przy wprowadzaniu go do diety dziecka z jakąkolwiek alergią pokarmową należy zachować wyjątkową ostrożność.

                                      Ze względu na wartości odżywcze tego produktu, w sklepach znaleźć można również mleko sojowe w proszku, w tym modyfikowane, przeznaczone dla niemowląt. Część specjalistów apeluje jednak, by napoju na bazie soi nie podawać dzieciom do 6. miesiąca życia. Wynika to z przepuszczalności jelit u niemowlaka, przez którą dziecko jest szczególnie podatne na alergię na tę roślinę oraz jej przetwory.

                                      Mleko sojowe ma wiele zalet, jednak nie jest zupełnie pozbawione wad. Chociaż większość osób może bez problemu włączyć je do swojego codziennego jadłospisu, przy pierwszych próbach najlepiej jest uważnie obserwować reakcje organizmu.

                                      Zobacz wideo: Marta Dymek i jej roślinna rewolucja

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości