Przepisy kulinarne

Gofry bez mleka – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowe gofry

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Digital VisionBrian Macdonald/Getty Images

Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać mleka. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Który przepis będzie odpowiedni dla danej osoby?

Przepis na chrupiące gofry bez mleka to marzenie osób, które nie tolerują laktozy. Jak zrobić ciasto na gofry bez mleka? Który przepis wybrać?

Gofry bez mleka – dla kogo?

Gofry bez mleka to idealny pomysł na śniadanie dla osób, które są na diecie bez laktozy . Taką dietę stosuje się, gdy ten mleczny cukier nie jest tolerowany. Zakłada ona całkowitą eliminację produktów zawierających laktozę. Mleko jest składnikiem wielu mniej lub bardziej tradycyjnych przepisów i ciężko wyobrazić sobie na przykład gofry bez mleka. Nie jest to jednak zupełnie niemożliwe i ciekawych przepisów na takie gofry przybywa. Z przepisu na gofry bez mleka na pewno skorzystają także weganie, o ile wybiorą przepis na gofry bez mleka i jajek.

Prosty przepis na gofry bez mleka

Banalny przepis na gofry bez mleka. Nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. To receptura na gofry bez mleka z olejem rzepakowym.

Składniki (na około 6–8 porcji):

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 440 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę przesiej przez sitko.
  2. 2Dodaj proszek do pieczenia i sól.
  3. 3Wymieszaj dokładnie.
  4. 4Oddziel żółtka od białek.
  5. 5Do naczynia z żółtkami dodaj wodę, cukier i olej.
  6. 6Dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. 7Do naczynia z białkami dodaj sól i ubijaj na sztywną pianę.
  8. 8Dodaj zawartość naczynia z żółtkami do mąki, dokładnie i intensywnie mieszając.
  9. 9Kiedy masa będzie jednolita, dodaj ubite białka jajek.
  10. 10Mieszaj delikatnie i dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki.
  11. 11Pozostaw ciasto na kilka minut, w tym czasie nagrzewając gofrownicę.
  12. 12Wylewaj ciasto i piecz przez około 7–10 minut.

Im dłużej gofry będą się piekły, tym bardziej chrupiące będą. Takie gofry świetnie smakują z dobrym masłem orzechowym czy domową nutella lub konfiturą.

Wegańskie gofry bez mleka i jajek

Ten przepis spodoba się osobom będącym nie tylko na diecie bez mleka, ale i bez jajek. Choć wydaje się to niemożliwe, to jednak takie gofry nie tylko są zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. Dodatkowo mogą z niego skorzystać także osoby na diecie wegańskiej . Jest to przepis na gofry bez mleka i margaryny.

Składniki (na około 4–6 porcji):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 dojrzałe banany (najlepiej z czarnymi plamkami),
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 saszetka drożdży instant,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę przesiej przez sitko do miski.
  2. 2Dodaj drożdże, cynamon oraz sól.
  3. 3Rozkrój laskę wanilii i wybierz nasionka z jej wnętrza.
  4. 4Dodaj ziarenka do miski z mąką.
  5. 5Podgrzej mleko sojowe – powinno być ciepłe, ale nie wrzące.
  6. 6Dodaj mleko do miski.
  7. 7Dodaj olej.
  8. 8Banany umyj, obierz ze skórki i przełóż do osobnej miski.
  9. 9Rozgnieć banany widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera.
  10. 10Dodaj banany do miski i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  11. 11Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  12. 12Następnie dodaj do ciasta cukier trzcinowy.
  13. 13Rozgrzej gofrownicę.
  14. 14Kiedy będzie nagrzana, nakładaj porcje ciasta i piecz przez około 7–10 minut w zależności od urządzenia.

Takie gofry świetnie smakują jedzone zarówno bez dodatków, jak i z nimi. By poczuć ich smak i cynamonowy aromat wystarczy kubek ciepłego mleka roślinnego lub dobra kawa. Jeśli jednak ktoś preferuje opcję „na bogato”, to mogą mu się spodobać dodatki z roślinnej bitej śmietany i owoców.

Gofry bez mleka i bez glutenu – dla alergików

Niektórzy oprócz nietolerancji laktozy mają problem także z glutenem. W takim wypadku dobrym pomysłem będą gofry bez mleka i dodatkowo bez mąki pszennej, którą można zastąpić mieszanką różnych mąk bezglutenowych . Jest to opcja nieco trudniejsza, ale warto spróbować.

Składniki (na około 4 porcje):

  • ½ szklanki mąki z kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 60 g mąki owsianej,
  • 1 łyżka babki płesznik,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka inuliny,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. 1Mąkę jaglaną i owsianą przesiej przez sitko do dużej miski.
  2. 2Dodaj skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i inulinę.
  3. 3Dokładnie wymieszaj.
  4. 4Babkę płesznik zalej wodą i odstaw na kilka minut.
  5. 5Dodaj babkę płesznik do miski z mąkami.
  6. 6Dodaj mleko owsiane, oliwę z oliwek oraz miód.
  7. 7Całość połącz przy użyciu miksera lub blendera tak, by powstała jednolita masa.
  8. 8Rozgrzej gofrownicę.
  9. 9Posmaruj wnętrze gofrownicy oliwą.
  10. 10Kiedy gofrownica będzie rozgrzana, wlewaj na nią ciasto.
  11. 11Piecz przez około 6–10 minut w zależności od typu urządzenia.

Takie gofry to bardzo zdrowa wersja tej potrawy. Dodatkowym atutem jest zawartość inuliny, która stanowi naturalny prebiotyk. Poza tym wspomaga także odchudzanie i wspiera budowanie odporności. Warto do nich podać świeże owoce lub masło migdałowe.

Gofry z bananami. Zobacz wideo:

Zobacz także:

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Przepisy na dania z jajami: naleśniki z rabarbarem i grzanki z pastą jajeczną

Naleśniki, sałatka i summer rolls. Przepisy na lato

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

Pozostałe wiadomości