Najlepszy przepis na chałwę słonecznikową

Chałwa
Chałwa słonecznikowa
Źródło: GettyImages / Verash095 / 500px
Chałwa słonecznikowa jest bardzo smaczna i zdrowa, jednak nie należy do przekąsek szczególnie znanych. Czy to z powodu trudności w jej przyrządzaniu? Absolutnie nie! Chałwę robi się bardzo szybko, a możliwość podawania jej z różnymi dodatkami sprawia, że za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Chałwa słonecznikowa często określana jest jako chałwa słonecznikowa ukraińska. U naszych wschodnich sąsiadów chałwa ze słonecznika przyrządzana jest bardzo często. Na naszych stołach nie pojawia się z dużą częstotliwością, ale warto to zmienić. Chałwa z ziaren jest bardzo zdrowa.

Chałwa słonecznikowa – zdrowy przysmak

Chałwa z ziaren słonecznika jest bardzo prosta do zrobienia. Do przyrządzenia tego przysmaku potrzebne są ziarna słonecznika, kilka dodatków, blender i odrobina czasu. Smakiem chałwa słonecznikowa różni się od dobrze znanej nam chałwy sezamowej. Aby jej smak nie odbiegał za bardzo od smaków, które znamy i lubimy, do chałwy słonecznikowej można dodać trochę sezamu. Chałwa jest oczywiście kaloryczna, dlatego powinny uważać na nią osoby na diecie. Jednak, równocześnie, chałwa słonecznikowa jest źródłem wielu cennych witamin.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Chałwa słonecznikowa – wartości odżywcze

Jakie właściwości ma chałwa słonecznikowa ? Głównym składnikiem chałwy są prażone słoneczniki, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim znajduje się w nich wiele witamin, m.in. E, B1, B6, B2, a także witamina PP. W chałwie znajdują się również miód i daktyle. To prawda, że są to produkty bardzo słodkie, jednak są naturalne i zdrowe. Zawierają węglowodany, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od czasu do czasu zjedzenie pysznej chałwy ze słonecznika z dodatkiem słodkiego miodu i daktyli na pewno nie zaszkodzi!.

Chałwa słonecznikowa ukraińska – skład

W klasycznej chałwie ukraińskiej nie ma wielu składników. Do jej przyrządzenia potrzebne są oczywiście łuskane pestki słonecznika, a także kilka łyżek miodu, sok z cytryny, wanilia i ewentualnie sezam. Chałwa słonecznikowa doczekała się jednak wielu wariacji smakowych. Dziś można spotkać chałwy, w których oprócz ww. składników znają się np. suszone owoce, pistacje, czekolada, kakao. Z łatwością można również zastąpić miód, np. syropem klonowym czy daktylowym. Tak naprawdę, ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Chałwa słonecznikowa – przepis

Z poniższego przepisu uzyskuje się ok. 200 g chałwy.

Składniki:

  • 150 g łuskanych pestek słonecznika,
    • 3 łyżki sezamu (opcjonalnie),
      • 2 łyżki miodu (ewentualnie ulubionego syropu),
        • 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii,
          • pół kieliszka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego).

            Przygotowanie: Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Gdy jest mocno nagrzana, wysyp na nią słonecznik lub słonecznik z sezamem. Wszystko upraż. Należy często mieszać ziarna, aby się nie przypaliły. Prażenie nie musi być zbyt długie – pestki powinny się lekko zarumienić. Przełóż je na talerz. Poczekaj, aż ostygną. Przejdź do blendowania prażonych ziaren. Wszystkie umieść w blenderze i zmiel aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przełóż do miseczki. Do masy dodaj wszystkie pozostałe składniki, a więc: miód, wanilię oraz sok z cytryny i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

            Uwaga! Jeżeli chcesz, aby w twojej chałwie znalazły się inne dodatki, np. daktyle, czekolada, kakao czy żurawina, dodaj te składniki właśnie teraz. Przed dodaniem posiekaj je i ponownie całość przenieś do blendera.

            Jednolitą pod względem konsystencji masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Musisz pamiętać, aby konsystencja masy była spójna. Jeżeli jest sypka, dodaj miodu lub syropu albo odrobinę zwykłej, przegotowanej wody. Kiedy masa znajdzie się w foremce, wyrównaj ją. Całość włóż do lodówki lub zamrażalnika na ok. 2 godziny. Kiedy stwardnieje, możesz chałwę pokroić w plastry i podawać. Chałwę można podawać solo, ale też z lodami, syropem, orzechami, bakaliami, miodem.

            Domowa chałwa słonecznikowa jest doskonałą słodką przekąską. Jest o wiele zdrowsza niż gotowe słodkie produkty, które kupujemy na co dzień w sklepach. Jej przygotowanie nie jest trudne, nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej ani specjalistycznego sprzętu. Mała ilość składników sprawia, że jest to przekąska całkiem tania. Warto spróbować?

            Zobacz także:

            Autor: Adrian Adamczyk

            Źródło zdjęcia głównego: GettyImages / Verash095 / 500px

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości