Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? Sprytnie ;)

Przepisy kulinarne


W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Magdalenę Gembacką, która przygotowała ciekawe i smaczne potrawy, ale też podzieliła się z nami wiedzą, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.

Kolorowe kanapki z pastą z groszku, pora i pistacji

Składniki:

1 szklanka mrożonego groszku

½ pora (tylko biała część)

30–40 g wyłuskanych pistacji

1 łyżka soku z cytryny

Sól

2 łyżki oliwy extra vergine

Do podania: razowe pieczywo (chleb razowy lub bułki), kiszone ogórki, pomidorki koktajlowe w różnych kolorach, rukola

Przygotowanie:

Pistacje zalać ciepłą wodą i moczyć 30 minut. W tym czasie pokroić pora w kosteczkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni na dwóch łyżkach oliwy.

Kiedy się zeszkli, dodać mrożony groszek i dusić, aż groszek całkowicie się rozmrozi. Odstawić do wystygnięcia.

Na koniec zmiksować warzywa na gładką pastę z namoczonymi i odsączonymi z wody pistacjami. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Zupa pomidorowo-paprykowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 marchewki

1 łodyga selera naciowego

1 czerwona papryka

6-8 świeżych dojrzałych pomidorów

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

½ łyżeczki otartej bazylii

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki albo ze słoika)

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

Sól

Świeża natka pietruszki

Oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i włożyć do garnka z 2 łyżkami oliwy, zeszklić. Dodać pokrojony seler naciowy, pokrojoną w kostkę marchewkę, czerwoną paprykę, a po chwili jeszcze pomidory. Podsmażać do momentu, aż pomidory rozpadną się, a pozostałe warzywa będą miękkie.

Zalać całość wrzątkiem (około 1¼ litra) i zmiksować na krem (zupa nie ma być bardzo gęsta).Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę i doprawić do smaku ziołami, syropem klonowym i solą. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Czekoladowe muffinki z cukinią

Składniki:

250 g suszonych daktyli

2 szklanki mąki graham typu 1850, drobno mielonej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów

4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki + 4 łyżki mleka roślinnego (np. sojowego)

2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (należy zetrzeć ją tuż przed połączeniem suchych składników z mokrymi)

Polewa czekoladowa:

tabliczka gorzkiej czekolady 70%

½ szklanki mleka roślinnego

Do ozdoby:

płatki migdałowe, liofilizowane truskawki

Przygotowanie:

Suszone daktyle moczyć w 1 szklance gorącej wody, aż staną się miękkie. Następnie zmiksować je wraz z wodą na gęsty mus.

Do musu wlać olej, mleko roślinne i syrop klonowy. Dokładnie rozetrzeć.W dużej misce wymieszać suche składniki, wlać do nich mus daktylowy i wymieszać. Na koniec dodać cukinię, sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki.

Piec około 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra–dół) Wystudzić.Przygotować polewę czekoladową: do rondelka wlać ½ szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na małym ogień. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita polewa.

Wierzch muffinek polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi oraz owocami liofilizowanymi lub suszonymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN