Jak zrobić ciastka francuskie? Przepisy z jabłkami, serem, budyniem i dżemem

Ciastka z owocami
Fot. Milkos/ Getty Images
Ciastka francuskie wyróżniają się delikatnym smakiem oraz warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Stanowią one doskonałą przekąskę w pracy i w szkole – uwielbiają je bowiem zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Mogą występować w postaci słodkiej lub słonej – wszystko zależy od Twoich preferencji i upodobań. Sprawdź najlepszy przepisy na ciastka francuskie.

Jak zrobić ciastka francuskie? Podstawą każdego przepisu jest ciasto, które można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie. Następnie należy przygotować farsz – jest to na tyle proste, że o jego wykonanie może pokusić się nawet osoba, która rzadko piecze i gotuje. Następnie należy zadbać o właściwą formę oraz poddać ciastka francuskie obróbce termicznej. Dowiedz się więcej.

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami to najpopularniejsza propozycja przygotowania tych słodkości. Sprawdź, jak należy je przyrządzić.

Składniki (na 5 porcji):

  • 4 jabłka,
    • 1 cytryna,
      • ½ szklanki cukru,
        • ¼ szklanki miodu,
          • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
            • 1 jajko,
              • cukier puder do dekoracji.

                Przygotowanie:

                1. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Polej je sokiem z cytryny.
                  1. Rozgrzej patelnię, a następnie wsyp na nią cukier. Na patelnię wlej miód. W pewnym momencie cukier się roztopi i stanie się złoty, tworząc karmel. Do tak przygotowanego karmelu dodaj jabłka, a następnie całość wymieszaj.
                    1. Smaż całą masę do momentu, aż odparuje z niej płyn. Mieszaj ją co jakiś czas, a następnie ją przestudź.
                      1. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 15 kwadratów.
                        1. Rozprowadź po środku pokrojonych kawałków masę jabłkową. W misce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim brzegi ciasta.
                          1. Blachę pokryj tłuszczem i mąką, a następnie ułóż na niej ciastka. Rozgrzej piekarnik do 200℃, a następnie włóż do niego ciastka. Piecz całość przez około 12–15 minut – do momentu, aż się zarumienią.
                            1. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

                              Ciastka francuskie z budyniem

                              Ciastka francuskie z owocami i budyniem to doskonała propozycja na podwieczorek oraz poczęstunek dla gości.

                              Składniki (na 4 porcje):

                              • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
                                • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
                                  • 450 ml mleka,
                                    • owoce z puszki lub kompotu (np. wiśnie lub brzoskwinie),
                                      • cukier puder do dekoracji.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Jeśli jest napisane na nim, że należy użyć do wykonania pół litra mleka, wlej jedynie 450 ml.
                                          1. Podziel ciasto francuskie na 8 prostokątów. Wykonaj po 4 lub 5 nacięć na połowie prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 200℃.
                                            1. Na te kawałki ciasta, które nie zostały ponacinane, nałóż budyń i owoce. Przykryj każdy kawałek bez dziurek kawałkiem naciętym, dociśnij widelcem brzegi.
                                              1. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, rozłóż na niej ciastka, a następnie wstaw do piekarnika na około 15–20 minut. Wyjmij ciastka, kiedy uzyskają ładny, rumiany kolor.
                                                1. W momencie, gdy ciastka wystygną, udekoruj je cukrem pudrem.

                                                  >>> Zobacz też: Faworki i różyczki - proste przepisy

                                                  Ciastka francuskie z serem

                                                  Jak zrobić ciastka francuskie z gotowego ciasta i sera? Poniżej podajemy odpowiedź.

                                                  Składniki (na 3 porcje):

                                                  • 1 rolka ciasta francuskiego (275 g),
                                                    • 250 g sera białego,
                                                      • 2 żółtka,
                                                        • 1 cukier waniliowy (16 gram),
                                                          • 1 łyżka cukru pudru,
                                                            • 1 roztrzepane żółtko z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany,
                                                              • cukier brązowy do dekoracji,
                                                                • opcjonalnie: rodzynki.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Ser biały miksuj z żółtkami, wanilią oraz cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej masy.
                                                                    1. Rozwiń ciasto francuskie i rozprowadź na nim gotową masę.
                                                                      1. Jeśli chcesz, możesz namoczyć w wodzie rodzynki, odsączyć je, a następnie ułożyć na cieście.
                                                                        1. Zroluj ciasto z serem i pokrój je 9 kawałków.
                                                                          1. Każde ciastko posmaruj żółtkiem ze śmietaną. Posyp je brązowym cukrem.
                                                                            1. Rozgrzej piekarnik do 200℃ i na blasze włóż do niego ciastka. Piecz je przez około 20 minut.

                                                                              Ciastka francuskie z dżemem

                                                                              Ciastka francuskie z marmoladą są wyjątkowo łatwe w wykonaniu, szczególnie jeśli zamierzasz przygotować je z gotowego ciasta.

                                                                              Składniki (na 6 porcji):

                                                                              • 1 ciasto francuskie,
                                                                                • 1 jajko,
                                                                                  • cukier,
                                                                                    • dżem.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      1. Rozłóż ciasto francuskie i podziel je na równe prostokąty. Następnie każdy z nich przekrój na dwa trójkąty.
                                                                                        1. Niewielką ilość dżemu (mniej więcej po łyżeczce) rozłóż na środku każdego trójkąta.
                                                                                          1. Złóż ze sobą dwa wierzchołki trójkąta i zwijaj je w kierunku trzeciego wierzchołka.
                                                                                            1. Rozbełtaj jajko. Rozłóż rogaliki na blasze i pokryj je jajkiem, a następnie posyp cukrem.
                                                                                              1. Posypane cukrem ciastka francuskie piecz w temperaturze 200℃ przez około 15 minut.

                                                                                                >>> Zobacz też:

                                                                                                Autor: Gaba Kopyto

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości