Przepisy kulinarne

Kuchnia norweska – jak smakuje i czym może nas zaskoczyć?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
suszone dorsze
Paul Biris/Getty ImagesSuszone dorsze

To nie kuchnia norweska wsławiła Skandynawię na cały świat, lecz malownicze krajobrazy i legendy o Wikingach, ale mimo to zdecydowanie zasługuje ona na uwagę zagranicznych smakoszy. Norweskie przysmaki to kwintesencja wieloletnich tradycji i nietuzinkowej historii.

Nowoczesne Oslo, urokliwe miasteczka, niezwykłe fauna i flora oraz fiordy, wyspy i wysepki – to z tego słynie Norwegia, zaś norweska kuchnia schodzi na drugi plan. Nie rozkochała w sobie świata jak kuchnia japońska, nie weszła na stałe do naszego menu jak kuchnia włoska. Z pewnością jednak nie można zarzucić jej braku oryginalności.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Jedyne w swoim rodzaju produkty i wpływ wieloletnich tradycji sprawiły, że narodowe potrawy norweskie są połączeniem wspaniałych smaków. Norwegia, a zwłaszcza jej północna część, charakteryzuje się ciężkim do uprawy roli klimatem i położeniem, kuchnia tego kraju składa się więc z naturalnie dostępnych tam półproduktów: ziemniaków, owoców leśnych, ryb, mleka i różnych rodzajów mięs.

Tradycyjne norweskie potrawy – charakterystyka

Na wygląd i skład narodowych potraw wpływa wiele rzeczy: klimat kraju, tradycja, dostępność produktów, preferencje społeczeństwa itd. Kraje północne charakteryzuje długa, sroga zima, w czasie której dni są krótkie. Wiecznie zasypane śniegiem drogi często uniemożliwiają podróż z miasta do miasta w celu zrobienia większych zakupów. Ma to wpływ na to, jakie są tradycyjne dania norweskie. Muszą być one nieskomplikowane, łatwe do przygotowania oraz składać się z dostępnych dla każdego produktów.

Długie i srogie zimy zmusiły Norwegów do wyspecjalizowania się w konserwacji żywności, tak by z łatwością zrobić zapasy. Stąd też na ziemi Wikingów bardzo popularne są suszone i wędzone ryby oraz konfitury z owoców leśnych. Znaczna część społeczeństwa norweskiego trudni się rybołówstwem, przemysłem drzewnym i ogólną pracą fizyczną. Robotnicy mają szczególne zapotrzebowanie na wysokokaloryczne potrawy, z tego powodu tradycyjna kuchnia norweska nie należy do lekkostrawnych (składa się z dużej ilości białka i węglowodanów). Dopiero współcześni Norwegowie zaczęli urozmaicać swoją dietę o warzywa importowane lub uprawiane w południowej części kraju.

Kuchnia norweska – przepisy i dania, których trzeba spróbować

Kuchnia Norwegii to swoiste połączenie "chłopskiego jadła" z klasą i elegancją. Znajdziemy tu więc puree ziemniaczane i suszonego dorsza oraz kawior i najlepszej jakości mięso z łososia. Podstawą tradycji kulinarnych Norwegii są wszelkiego rodzaju ryby. Najpopularniejszym daniem jest dorsz norweski. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty. Rybę wystarczy podsmażyć na patelni, a do smaku dodać musztardy miodowej. Dorsz po norwesku suszony niegdyś stanowił podstawę eksportowanych z kraju produktów – do dziś w małych osadach rybackich można podziwiać "suszarnie" dorszy. Mimo że ciężko znieść panujący w nich odór, stanowią ciekawą atrakcję turystyczną.

Niewątpliwie wartym uwagi daniem jest również Fiskesuppe, czyli zupa rybna po norwesku. Gotuje się ją z dorsza lub innej białej ryby i zabiela śmietaną oraz białym winem. Ciężko odtworzyć jej smak, będąc w Polsce, gdyż jej głównym składnikiem jest świeża norweska ryba, złowiona w fiordach lub w oblewających kraj wodach.

Niezwykle ciekawym przysmakiem Norwegów jest Brunost – specyficzny, brązowy norweski ser karmelowy. Ma słodkawy smak (przypominający polskie krówki), ale zaskakująco dobrze smakuje również ze słonymi dodatkami.

Mówiąc o ulubionych daniach Skandynawów, nie można zapomnieć o mięsnych daniach. W Norwegii obok znanej nam dobrze jagnięciny jada się również mięso z łosia, głuszca, jelenia i renifera. Tradycyjnie podaje się z ziemniakami i innymi gotowanymi warzywami. Norwegowie uważają, że żadna część zwierzęcia nie powinna się zmarnować. Nikogo w Skandynawii nie dziwi więc chociażby podana w całości pieczona głowa barania, zaś największy rarytas stanowią jagnięce bądź baranie żeberka.

Jeśli planujemy posiłek w norweskim stylu, na stole musi pojawić się także tradycyjne ciasto norweskie – Kvæfjordkake. Składa się ono z trzech różnych warstw – kruchego ciasta, masy budyniowej i bezy, a na górze posypane jest migdałami. Norweskie ciasto jest bardzo słodkie w smaku, dlatego warto serwować je z mocną kawą lub herbatą.

Kuchnia norweska a dieta norweska – czy coś je łączy?

Jedną z najpopularniejszych diet odchudzających jest tzw. dieta norweska. Przepisy kulinarne na dania spożywane w jej trakcie są bardzo ubogie i małowartościowe. Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu bardzo monotonnych posiłków: głównie samych jajek i grejpfrutów oraz kawy. Wiele osób mylnie twierdzi, że ma ona coś wspólnego z tradycyjną kuchnią Norwegów. Tymczasem jedynym wspólnym mianownikiem jest mięso, które zarówno w diecie norweskiej, jak i w kuchni norweskiej "gra pierwsze skrzypce".

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Paul Biris/Getty Images

Pozostałe wiadomości