Przepisy kulinarne

Sprawdzony przepis na bałkańską pljeskavicę

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Pljeskavica

Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.

Kuchnia bałkańska należy do jednych z bardziej uznanych na świecie dzięki bogactwu składników i dominującej roli mięsa w różnych formach. Przykładem tego jest właśnie słynna pljeskavica. Przepisy na nią znajdziemy jednakowo w kuchni serbskiej, czarnogórskiej, bułgarskiej, a nawet chorwackiej. Oryginalna pljeskavica przypomina poniekąd polskie kotlety mielone. W przeciwieństwie do nich pljeskavica jest jednak daniem składającym się z wielu gatunków mięs mielonych, którym powinny obficie towarzyszyć sery – najlepiej również bałkańskie (pljeskavica na kajmaku).

Zobacz wideo: Przepisy Andrzeja Polana

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Jak przyrządzić bałkańską pljeskavicę? Przepis na pyszne danie

Bałkańska pljeskavica jest daniem treściwym i kalorycznym, które idealnie wkomponowuje się w sezon jesienno-zimowy, ale nie tylko. Jeżeli szukasz dania, które nie tylko będzie oryginalne i przepyszne w smaku, ale także z pewnością nasyci wszystkich członków rodziny, to pljeskavica stanowi doskonale rozwiązanie. Czego będziemy potrzebowali do jego przyrządzenia? Składniki na pljeskavicę (przepis na 4 porcje):

  • kilogram mięsa mielonego,
  • duża cebula czerwona (lub biała),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 ostre papryczki pepperoni lub podobne,
  • ok. 100 gramów sera typu kajmak lub innego sera wędzonego koziego, lub owczego,
  • sól i pieprz, ewentualnie pieprz kajeński do podkreślenia smaku.

W zakresie składników potrzebnych do przygotowania bałkańskiej pljeskavicy dopuszcza się pewną swobodę. Cechą charakterystyczną tego dania jest różnorodność, która dotyczy głównie wyboru mięsa mielonego. Oryginalnie pljeskavicę przygotowujemy z wielu różnych gatunków mięsa – mielonej wieprzowiny, wołowiny, koźliny, cielęciny i baraniny. Przygotowując pljeskavicę w domu, możemy zdecydować się na dowolną kombinację. Drugim najważniejszym elementem tego dania jest ser wędzony. Najbardziej uznana wersja to pljeskavica na kajmaku, czyli na owczym, wędzonym serze bałkańskim. Świetnym zamiennikiem okazuje się polski oscypek, który jest podobnie słony. Możemy jednak wybrać inny wędzony ser, wedle upodobań.

Pljeskavica – przepis krok po kroku:

  1. 1Jeżeli posiadasz już wszystkie składniki, czas zacząć gotować. Rozpocznij od posiekania warzyw – cebuli, czosnku i ostrej papryki (powinna być pokrojona bardzo drobno, by danie było równomiernie ostre). Następnie posiekaj również mięso mielone, aby było jak najdrobniejsze.
  2. 2Mięso mielone i warzywa włóż do miski, a następnie zetrzyj do niej ser wędzony na dużych oczkach. Odrobinę sera zostaw do posypania na koniec, dla dekoracji.
  3. 3Dodaj przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. 4W tym momencie opcjonalnie możesz włożyć mięso na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki lepiej się ze sobą połączyły.
  5. 5Na delikatnie skropiony wodą blat lub deskę wyłóż mięso, a następnie uformuj duże kule i spłaszcz je równomiernie. Szerokość jednego takiego „mięsnego placka” powinien odpowiadać szerokości całej patelni.
  6. 6Na rozgrzany smalec lub inny tłuszcz połóż mięso i smaż ok. 7 minut z każdej strony. Aby mięso nie popękało, przewracając je, możesz pomóc sobie pokrywką – przyłóż ją mocno do patelni i odwróć całość, a mięso następnie z powrotem umieść na patelni.
  7. 7Gdy widzisz, że mięso jest już przyrumienione z obydwóch stron, to znak, że danie jest już prawie gotowe. Wyłóż danie na talerz i posyp uprzednio startym serem wędzonym.
  8. 8Tak przygotowaną pljeskavicę można podawać z opiekanymi ziemniakami, surówką z czerwonych buraków lub modrej kapusty i z sosami – np. tzatziki lub ajvar.

Zobacz wideo: Serowe specjały w kuchni

Serowe specjały w kuchni
Serowe specjały w kuchni Źródło: Dzień Dobry TVN

Pljeskavica – ciekawostki o daniu

Pljeskavica przez wielu określana jest mianem "bałkańskiego burgera". Faktem jest, że często podaje się ją w bułce, jednakże jest to wersja bardziej fastfoodowa. Pljeskavica oficjalnie jest daniem narodowym Serbii, ale znana jest na terenie całych Bałkanów – w Albanii, Bośni i Hercegowinie, Czarnogórze, Bułgarii, Kosowie, Macedonii, Chorwacji i Grecji. Występują jednak pewne różnice. Przykładowo Bośniacy gotują pljeskavicę bez używania wieprzowiny, a Grecy raczej nie dodają do niej ostrych papryczek, lecz zwykłe czerwone papryki. Jako że pljeskavica znana jest w tym rejonie od wieków, istnieje wiele jej wersji. Niektóre przepisy na pljeskavicę obejmują dodatkowo oliwki, grzyby, a w zakresie mięs – boczek wędzony. 

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: SStajic/Getty Images

Pozostałe wiadomości