Przepisy kulinarne

Jak przygotować sałatkę z bobem? Cztery przepisy na pożywne danie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Fot. Nick Jackson/ Getty Images

Sałatka z bobem to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza latem, podczas upałów. Idealnie komponuje się z serem feta, pomidorami, boczkiem, jajkiem oraz wieloma innymi składnikami. Jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na wakacyjną imprezę, sałatka z bobem będzie strzałem w dziesiątkę.

Bób jest wspaniałym źródłem białka i zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczu. Doskonale wspomaga odchudzanie, zawiera wiele rozmaitych witamin i jest źródłem błonnika. Co więcej, w całości pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Sprawdź najlepsze przepisy na pyszną sałatkę z bobem, która zapewni Ci witalność i dużo energii.

Sałatka z bobem i fetą z dodatkiem pomidorów

Dla wszystkich, którzy kochają śródziemnomorskie smaki, polecamy sałatkę z bobem i serem feta.

Składniki (na 3 porcje):

  • 250 g bobu,
  • 2 pomidory,
  • 65 g sera feta,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1,5 łyżki koperku,
  • 5–6 czarnych oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. 1W lekko posolonej wodzie gotuj bób do momentu, aż będzie miękki. Powinno zająć to około 15–20 min, jeśli bób jest młody i 30 min, jeśli jest starszy. Następnie odsącz go, obierz ze skórki i poczekaj, aż ostygnie.
  2. 2Pokrój pomidory na 8 kawałków, ser feta w kostkę. Wymieszaj składniki z bobem.
  3. 3Przygotuj sos vinegret: 1 łyżkę octu winnego wlej do miseczki i dodaj szczyptę soli. Po rozpuszczeniu się soli, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw całość pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj go do sosu.
  4. 4Pokrój czarne oliwki na pół. Dopraw sałatkę pieprzem i solą, polej ją sosem oraz udekoruj oliwkami.

Sałatka z bobem i boczkiem wędzonym

Równie prostą sałatkę z bobem możesz przyrządzić, dodając boczek oraz kaszę jaglaną.

Składniki (na 4 porcje);

  • 300 g bobu,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 180 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. 1Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki: 15–20 min, jeśli jest młody lub 30 min, jeśli jest starszy. Ostudź go. Gotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.
  2. 2Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj w misce z bobem i cebulą.
  3. 3Przygotuj sos: podziel rozmaryn na kawałki i wymieszaj go z oliwą. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. 4Przed samym podaniem polej sałatkę sosem

>>> Zobacz też: Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Sałatka z bobem i jajkiem

Smaczna i łatwa do przygotowania sałatka z bobem, majonezem i jajkiem doskonale się sprawdzi na każdą okazję.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 250 g bobu,
  • 3 jajka,
  • 1 sałata lodowa,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Opłucz bób pod wodą, a następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą. Powinno jej być 2 razy tyle, co bobu. Dodaj pół łyżeczki soli i cukru, a następnie zagotuj całość. Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki (15 min, jeśli jest młody oraz 30 min, jeśli kupisz go pod koniec sezonu). Następnie go ostudź.
  2. 2Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek. Pokrój je na ćwiartki. Obierz również ostudzony bób.
  3. 3Pokrój sałatę i wyłóż ją na półmisek. Dodaj również bób i jajka.
  4. 4Przeciśnij przez praskę czosnek. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj czosnek, sól i pieprz.
  5. 5Polej sałatkę gotowym sosem. Udekoruj całość koperkiem.

Pamiętaj, że w ten sposób możesz przygotować także sałatkę z bobem mrożonym.

>>> Zobacz też: 

Przepis na lody czekoladowe. Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez?

Sałatka z bobem i kurczakiem

Pożywna i sycąca sałatka z bobem, awokado i kurczakiem sprawdzi się zarówno jako przekąska do pracy, jak i lekkie danie na kolację ze znajomymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka,
  • małe awokado,
  • 2 jajka,
  • 2 garści sałaty,
  • 6 plasterków boczku,
  • 300 g bobu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 garść kiełków,
  • 1 garść tartego parmezanu,
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. 1Umyj kurczaka, natrzyj go pieprzem i solą oraz tymiankiem. Pokrój filet wzdłuż na kilka pasków, najlepiej 5 lub 6. Na rozgrzanej patelni podsmaż go lekko, po 2–3 minuty z każdej strony.
  2. 2Smaż przygotowane plasterki boczku do momentu, aż będą chrupiące. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  3. 3Włóż do garnka jajka i zalej je zimną wodą. Od momentu, gdy woda zacznie się gotować, poczekać jeszcze 5 minut. Przelej je następnie zimną wodą i obierz ze skorupki.
  4. 4Ugotuj bób, zgodnie z zasadą: 15 min – bób młody, 30 min – bób starszy.
  5. 5Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
  6. 6Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
  7. 7Na talerzach rozłóż sałatę, następnie dodaj boczek, kurczaka i jajka. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać ją startym parmezanem.

W przypadku tego przepisu, możesz wybrać swój ulubiony rodzaj sałaty i przyrządzić np. sałatkę z bobem i rukolą.

>>> Zobacz też: 

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

>>> Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego

>>> Zobacz też: 

Oryginalna sałatka Cezar! Zrób ją sam w domu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości