Przepisy kulinarne

Jak makiem zasiał

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpił mak, czyli składnik ciast, bez którego nie możemy się obyć w święta. A szefem naszej kuchni był Andrzej Polan.

Zdjecie: sxc.hu

Ponczowy piegusek

Składniki:

Masa:

200 g drobnego białego Cukru Królewskiego

400 g mąki

200 g masła

100 ml mleka

80 g maku

3 szt. jajek

2 szt. pomarańczy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szt. cukru waniliowego

Poncz:

100 g drobnego białego Cukru Królewskiego

20 g masła

sok z 2 pomarańczy

Przygotowanie:

Mak zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Masło ucieramy z połową cukru do białości, dodajemy kolejno po 1 żółtku. Do masy dodajemy otartą skórkę z 1 pomarańczy, sok z owoców oraz mleko z makiem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z drugą połową cukru i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do okrągłej blaszki i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Poncz: wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Powstałym syropem nasączamy upieczony placek. Aby syrop maksymalnie wniknął do środka ciasta, ciasto należy ponakłuwać wykałaczką.

Strucla makowa jak u mamy

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

250 ml mleka

100 g drobnego białego Cukru Królewskiego

100 g masła

25 ml mleka

3 szt. żółtek

1 jajko

1 szt. cukru waniliowego

skórka pomarańczowa

Masa:

500 ml mleka

400 g maku

150 g drobnego białego Cukru Królewskiego

100 g masła

2 łyżki miodu

2 szt. żółtek

perlisty Cukier Królewski do dekoracji

rodzynki, orzechy włoskie

skórka pomarańczowa

aromat migdałowy

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę mąki, cukru i drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier drobny oraz waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, ubite jajka oraz masło. Wyrabiamy ciasto aż stanie się lśniące i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mleko zagotowujemy z miodem, dodajemy mak i gotujemy wszystko około 10 minut, odcedzamy mak i mielimy 2-3 razy w maszynce. Mleko odstawiamy, przyda nam się do następnego deseru. Zmielony mak łączymy z rozpuszczonym masłem, cukrem, żółtkami i bakaliami. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy warstwą masy makowej i zwijamy w strudel. Później mam różne możliwości co z tym zrobić. Albo upiec klasyczny strudel, albo go ponacinać nożyczkami i zrobić choinkę albo przeciąć wzdłuż i zrobić warkocz. Ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.

Mus makowy z owocami w rumie

Składniki:

500 ml mleka z gotowania maku

300 ml śmietany 36 proc.

150 g drobnego białego Cukru Królewsiego

4 żółtka

1 szt. cukru waniliowego

morele, śliwki suszone

rum

Przygotowanie:

Suszone morele i śliwki zalewamy rumem i odstawiamy, niech dobrze się napiją. Żółtka ubijamy na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych żółtek dodajemy gorące mleko, zaparzamy żółtka chwilę na palniku i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubijamy i mieszamy delikatnie z zimną masą jajeczno-makową. Na dno tortownicy wykładamy warstwę biszkoptu i układamy owoce w alkoholu. Zalewamy musem makowym i wstawiamy do lodówki.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości