Materiał promocyjny

Jagnięce szaszłyki z pastą z fasoli

Grunt to szybkość i prostota. Sylwestra spędzamy na parkiecie - nie w kuchni. Ma być ekspresowo i pysznie. I dzięki naszym przepisom, tak właśnie będzie - mówią współpracujący z Dzień dobry TVN kucharze: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak.

Jagnięce szaszłyki z pastą z fasoli

Składniki:

20 dkg górki jagnięcej

sok z jednego grapefruita

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

kilka gałązek kolendry

2 listki laurowe

świeżo mielony pieprz

sos sojowy

por

puszka białej fasoli

cała dymka

oliwa

2 ząbki czosnku

mięta

Przygotowanie:

Marynatę przygotowujemy z soku z grapefruita, pomarańczy, kolendry, listka laurowego, sosu sojowego oraz pieprzu. Składniki łączymy ze sobą i w rondlu stawiamy na ogień. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje, następnie studzimy go i zalewamy pokrojoną w kostkę jagnięcinę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pozostałe składniki w roli głównej z fasolą wkładamy do melaksera i miksujemy przez kilka sekund. Jagnięcinę na przemian z porem nabijamy na patyki od szaszłyków i grillujemy lub pieczemy do momentu zrumienienia. Szaszłyki podajemy z pastą. Rada: kupujmy młodą jagnięcinę, w przeciwnym wypadku mięso będzie bardzo twarde.

Tortilla z humusem, mango i fetą

Składniki:

4 placki do tortilli

puszka cieciorki

ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

garść kolendry

oliwa z oliwek

dojrzałe mango

twardy ser feta

Przygotowanie:

Cieciorkę, czosnek, sok, kolendrę i oliwę miksujemy na gładką masę. Fetę kroimy w grube plastry, posypujemy pieprzem, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy. Tortille wkładamy na chwilę do pieca, aby była ciepła. Na ciepłe tortille układamy mango, grillowaną fetę, zwijamy i podajemy w takiej formie.

Ziołowa bruschetta pieczona z grzybami

1 bagietka

300 g sera chedar

garść pieczarek

oliwa

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Nie ma nic prostszego. Chleb kroimy na ukośne kromki. Polewamy go oliwą, możemy też kromki natrzeć rozmarynem. Siekane grzyby i tarty ser podajemy na grzankach, które wkładamy do pieca. Podajemy, gdy będą chrupkie i ciepłe, a ser będzie się ciągnął na metr.

Karmelizowana cykoria pod oscypkiem z miodem i żurawiną

Składniki:

2 cykorie

3 łyżki masła

strąk chilli

2 łyżki miodu

pół lampki wina białego pół wytrawnego

1 oscypek

suszona żurawina

Przygotowanie:

Danie to do najszybszych nie należy, ale jeśli chcemy zaimponować znajomym i uraczyć ich lekko awangardowym połączeniem wytrawnej cykorii ze słodyczą miodu i ostrością chili – to, jak najbardziej je polecamy. Cykorię oczyszczamy ze zwiędłych liści, następnie rozkrawamy ją wzdłuż na 4 części. Wycinamy łyko, a listki kroimy ponownie wzdłuż na cienkie paseczki. Smażymy je bardzo delikatnie na maśle, aż stracą swą chrupkości, następnie podlewamy winem i dusimy. Dodajemy chili i miód - jeszcze moment i gotowe. Możemy lekko posolić i dobrze popieprzyć. Na płycie do pieczenia rozkładamy karmelizowaną cykorię i przykrywamy je plastrem oscypka. W dowolnym momencie imprezy zapiekamy perełki, a gdy są już złociste podajemy z nutą miodu pieczonymi orzechami i grzankami.

Przepisy autorstwa grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości