Jabłka w cieście! Wspaniały pomysł nie tylko na podwieczorek, ale dobrze sprawdzą się też na śniadanie czy kolacje. I z cynamonem... idealne na zimową porę. U nas dzisiaj będą zarówno te “od babci”, które wszyscy znamy. Kasia Bukowska podpowiada, jak zrobić je idealnie.Cynamonowe krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 3-5 jabłek (w zależności od wielkości)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Wbijamy 2 jajka, wlewamy pół szklanki maślanki i mieszamy. Gdy ciasto jest gładkie i nie ma już żadnych grudek mąki dodajemy resztę maślanki i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto trochę gęstsze niż naleśnikowe, konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt lejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. Ciasto odstawiamy na chwilę, by odpoczęło.
Jabłka obieramy i kroimy w poprzek na grube plastry. Ostrym nożem wycinamy z każdego plastra gniazda nasienne, a jabłka oprószamy cynamonem (wedle uznania).
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju. Każdy plasterek jabłka zanurzamy w cieście, trzymamy chwileczkę nad miską, by nadmiar ciasta spłynął, po czym układamy na gorącym tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut.
Gotowe krążki zdejmujemy z patelni, lekko odsączamy na ręcznikach papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Do ciasta można również dodać 3 jabłka pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem, całą łyżeczkę proszku do pieczenia i smażyć cierpliwie na małym ogniu jako placuszki.
Tomasz Urbanek/ East News
Drożdżowe racuszki z jabłkami i skórką cytrynową
Składniki:
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- ½ szklanki lekko ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- 2 żółtka
- ¼ łyżeczki soli
- 1 cytryna
- 2-3 jabłka
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy lekko ciepłym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i pół szklanki mąki. Mieszamy wszystko, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie na drożdżach powinna powstać pianka, co oznacza, że zaczęły pracować. Możemy dodać resztę mąki, kefir, żółtka, sól i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Ciasto mieszamy, aż nie zobaczymy grudek mąki. Będzie rzadkie, więc nie musimy wyrabiać go dłonią, może zastąpić nas mikser. Wyrabiamy je przez około 5 minut, a po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Miskę znów okrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu – tym razem na około 30-60 minut. Musi zrobić się puszyste, w jego strukturze powinno być widać bąbelki powietrza, ma powiększyć objętość.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju. Łyżką wykładamy na gorący tłuszcz niewielkie placuszki i smażymy je na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor, po czym przewracamy na drugą stronę i znów smażymy, ale nieco krócej.
Racuszki po usmażeniu można posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem lub nawet sosem czekoladowym. Ciasto można wzbogacić przyprawami korzennymi, bakaliami (rodzynkami, żurawiną, posiekanymi orzechami) lub wiórkami kokosowymi czy innymi owocami (np. bananami).
Tomasz Urbanek/ East News
Jabłka w szybkim cieście z kardamonem i wanilią
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
- 1 kostka miękkiego masła
- 180 g cukru
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Mieszamy z kardamonem i wanilią.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy zrobi się jasne i puszyste (po około 5 minutach) dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Po każdym jajku zbieramy ciasto z brzegów miski i upewniamy się, że całe jajko jest dokładnie zmiksowane i dopiero wtedy dodajemy kolejne.
Gdy dodamy wszystkie jajka do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łopatką tylko do połączenia składników.
Dodajemy jabłka wraz ze wszystkimi przyprawami i przekładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką prostokątnej formy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na dolny poziom na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Gorące ciasto ciężko się kroi i łatwo rozpada, lepiej poczekać aż lekko przestygnie.
Podawać posypane cukrem pudrem, świetnie pasuje do niego bita śmietana lub lody waniliowe.
Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!
Tomasz Urbanek/ East News
Autor: Paweł Jaskulski
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"