Fasolkowe love, czyli indyk z fasolką szparagową, chili i dressingiem z botwinki - pomysł na pyszny obiad

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik / East News
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy fasolkę szparagową w roli głównej i Sebastiana Olmę. Szef kuchni przygotował indyka z fasolką szparagową i chili oblaną dressingiem z botwinki. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym obiadem mistrza kuchni.

Indyk z botwinką, fasolką szparagową i chili - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Sól, pieprz po 1 dużej łyżce
    • Czosnek - 5 ząbków
      • Musztarda dijon - 50 g
        • Mąka pszenna - 100 g
          • Olej do smażenia - 50 ml
            • Korzeń botwinki - 3 pęczki
              • Liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry, kminek ziarno po 1 łyżce
                • Bulion - 1 l
                  • Fasolka szparagowa - 200 g
                    • Czerwone chili - 2 szt.

                      Składniki na dressing:

                      • Łodygi i liście botwinki z 3 pęczków
                        • Cukier - 50 g
                          • Sól - 25 g
                            • Ocet biały winny - 100 ml
                              • Oliwa z oliwek - 50 ml

                                Sposób przygotowania indyka z botwinką i fasolką szparagową

                                1. Filet z indyka potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej.
                                  1. Następnie smaż z każdej strony, aż będzie mieć złoty kolor.
                                    1. Gotowego indyka przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, fasolę i chili.
                                      1. Indyka przykryj i piecz około 45 minut, aż będzie miękki. Aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym.
                                        1. Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek.
                                          1. Po wyjęciu indyka przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn, aż będzie gęsty.
                                            1. Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, indyka i całość polej powstałym sosem.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Sebastian Olma

                                              Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości