Hummus z dodatkiem sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj go z pieczoną dynią

hummusy
hummusy
Źródło: Moment RF
Końcówka sierpnia to sezon na nasze polskie warzywa. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała między innymi hummus z pieczoną dynią. Sprawdzi się idealnie na kanapki i do sałatek. Sprawdź jej przepis.

Hummus z pieczoną dynią - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 4-6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • ½ szklanki ciecierzycy z puszki
    • ½ małej dyni hokkaido
      • 2-3 łyżki tahini
        • sok z ½ cytryny
          • ½ łyżeczki mielonego kuminu
            • ½ łyżeczki chili w płatkach
              • ząbek czosnku
                • sól, pieprz
                  • oliwa
                    • łyżka czarnych ziaren sezamu

                      Sposób przygotowania hummusu z pieczoną dynią

                      1. Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni, skrapiamy oliwą, doprawiamy delikatnie solą i pieczemy ok. 40 minut aż zmięknie.
                        1. Odsączoną ciecierzycę, wraz z miękką dynią, tahini, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę miksujemy w malakserze.
                          1. Doprawiamy sokiem z cytryny, płatkami chili, przekładamy do miseczki, skrapiamy wierzch oliwą i posypujemy sezamem.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Marieta Marecka

                            Źródło zdjęcia głównego: GettyImages-1212395755

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości