Hummus, lahmacun i placuszki z cukinii

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Placuszki z cukinii

Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni tureckiej zaprezentował Tomasz Trąbski. Wszystko to z okazji 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Turcją i Polską. Smacznego.

Zupa Chorba (na 6-8 osób)

Składniki:

500 g baraniny

1 marchewka

1 bakłażan

100 g czerwonej soczewicy (opcjonalnie)

1 cebula

5-6 gałązek świeżej miety

100 g selera naciowego

kilka gałązek świeżej kolendry

świeżo mielony pieprz i papryka

cynamon

1 łyżka gruboziarnistej soli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

500 g pomidorów

ok. 2 l wody

Sposób przygotowania: Mięso kroimy w małą kostkę. Warzywa obieramy i wraz z zieleniną drobniutko kroimy. Na rozgrzanym oleju i maśle obsmażamy mięso, dodajemy jarzyny, połowę zieleniny i przyprawy. Wlewamy koncentrat pomidorowy rozcieńczony szklanką wody i dusimy potrawę pod przykryciem ok. godziny, wcześniej dodając soczewicę. Pomidory obieramy ze skórki bardzo drobno siekamy i dodajemy do rondla. Wlewamy 2 litry wody. Przed podaniem zupę posypujemy resztą posiekanej zieleniny (najlepiej kolendry) i podajemy z chlebem.

Borek z kozim serem

Składniki:

300 g półtłustego twarogu

200 g miękkiego (kremowego) koziego sera

sól, pieprz

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

4 arkusze ciasta filo

150 g masła

można opcjonalnie dodać, szpinak lub suszone pomidory

Sposób przygotowania: Twaróg kruszymy, mieszamy z kozim serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwijamy ciasto filo, każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, (tu można dodać szpinak i suszone pomidory) zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy około 40 minut w 175°C.

Placuszki z cukinii

Składniki:

300 g cukini

jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 gałązki posiekanej natki

2 gałązki mięty

30 g szczypiorku posiekanego

sól, pieprz

1 szalotka

olej

Sposób przygotowania: Cukinie (nie obieramy) zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Cukinię przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę, szczypiorek i szalotkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem. Ciasto dokładnie wymieszaj. Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Można podawać z dipem jogurtowym z kolendrą

Hummus

Składniki:

3 szklanki cieciorki

4 łyżki tahini (najlepiej z wędzonych nasion sezamu)

1 łyżeczka kminu

100 ml oliwy

3 ząbki czosnku

sok z jednej średniej cytryny

pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki

sól

oliwa

chili

kilka liści natki pietruszki

Sposób przygotowania: Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie. Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody i resztę odcedzić. Obraną cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki. Wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do płaskiej miski i wykończyć oliwą, natką (lub kolendrą) i chili.

Lahmacun

ciasto

300 g mąki pszennej typ 550

1 łyżeczka soli

1 paczka – 7 g suszonych drożdży instant

250 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy z wytłoczyn

farsz

500 g mielonej jagnięciny

2 ząbki czosnku

2 gałązki natki pietruszki

2 łyżeczki soli morskiej

1 papryka (około 200 g)

1 cebula

1 łyzka ostrego pieprzu

kolendra do wykończenia

Sposób przygotowania:

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut. Ponownie uformować kule i przełożyć do miski i przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.

Farsz: mięso zmielić w maszynce razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym ostrym pieprzem. Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać i dodać do mięsem.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę powyrabiać. Podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i ponownie odstawić na 10 do 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury – musi być naprawdę gorąco. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na bardzo cienki placek. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i położyć na min część farszu jak na pizzy . Piec przez 6 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek. Podawać posypane kolendrą, skrapiane sokiem z cytryny. Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN