Przepisy kulinarne

Hummus i inne przysmaki kuchni cypryjskiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Dominikę Fetraś. Przygotowała dla nas przysmaki kuchni cypryjskiej: hummus, tzatziki, pastę z grillowanych bakłażanów i keftedes. Smacznego!

Hummus

Składniki:

400 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)

5 łyżek tahini (pasta sezamowa)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego

sól

pieprz

1 łyżka oliwy extra vergine

kilka łyżek wody

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę umieścić w blenderze. Dodać kilka łyżek z zalewy i zacząć miksować. Następnie dodawać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, ok. 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kumin.

Tzatziki

Składniki:

400 ml jogurtu greckiego

200 g świeżych ogórków

3 ząbki czosnku

6 łyżek oliwy

kilka listków świeżej mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Umyte ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 15 min. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ogórki odcedzić i wymieszać z jogurtem. Dodać oliwę i czosnek, przyprawić i posypać posiekaną miętą.

Pasta z grillowanych bakłażanów

Składniki:

4 bakłażany

sok z 2 cytryn

3 ząbki czosnku posiekane

200 ml jogurtu greckiego

3 łyżki oliwy

odrobina chili

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól

pieprz

1/2 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych

1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego

Przygotowanie:

Bakłażany grillować przez 20 min. na suchej patelni grillowej. Zdjąć z bakłażanów skórkę i odstawić na 10 min. do odcieknięcia. Usunąć nasiona, polać bakłażany sokiem z cytryny. Przełożyć bakłażany do miski i zmiksować blenderem lub rozgnieść drewnianą łyżką. Dodać jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek, chili, kmin rzymski, część natki i orzechów . Doprawić solą i pieprzem.

Keftedes

Składniki:

400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

1 cebula

2 świeże kajzerki

2 jajka

50 g sera feta

50 g oliwek czarnych

kilka listków świeżej mięty

1/3 szkl. mleka

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

pęczek natki pietruszki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Oliwki pokroić w talarki, ser feta w kosteczkę. Miąższ kajzerki wrzucić do miski, rozdrobnić, zalać mlekiem. Dodać podsmażoną wcześniej cebulkę, pokrojone oliwki, ser feta i natkę pietruszki. Dodać mięso mielone, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na złoty kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości