Hreczanyki pani Halinki - z przepisu Haliny Czekanowskiej

Hreczanyki
Hreczanyki z przepisu Haliny Czekanowskiej
Źródło: Jerzy Dudek/Getty Images
Hreczanyki, nazywane również hreczkami to kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Często podawane są w towarzystwie różnych sosów, np. grzybowego. Sprawdź, jak przygotować Hreczynki pani Halinki z autorskiego przepisy Haliny Czekanowskiej, który przedstawiła w Dzień Dobry TVN. 

Hreczanyki pani Halinki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
    • 3 jajka
      • cebula
        • 400 g mięsa wieprzowego
          • sól, pieprz (ziołowy i czarny)
            • słoninka lub grzybki
              • olej

                Sposób przygotowania Hreczaynków Pani Halinki

                1. Kaszę gryczaną gotujemy odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Podsmażamy cebulkę.
                  1. Do miski wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy mięso, cebulkę i jajka
                    1. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotlety – całość smażymy na rozgrzanym oleju (z każdej strony)
                      1. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Halina Czekanowska

                        Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości