Hortapita z grecką sałatką z przepisu Sabiny Francuz

Hartapita z ciasta filo
Hortapita z grecką sałatką z przepisu Sabiny Francuz
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Hortapita to ciasto, które przygotowuje się najczęściej z warzywami. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz zaprezentowała swój przepis na hortapitę z sałatką grecką. Sprawdź, jak ją zrobić i ciesz się smakiem kuchni greckiej.

Hortapita z grecką sałatką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo,
    • 250 g fety lub solankowego sera koziego,
      • ok 300 g różnego rodzaju zieleniny (natka, koperek, zielona cebulka, szpinak, szczaw, czosnek niedźwiedzi, skład zależy od dostępności i preferencji),
        • 1/2 pora,
          • 300 g gęstego jogurtu,
            • 3 jajka,
              • pieprz,
                • oliwa z oliwek,
                  • sezam do posypania.

                    Sposób przygotowania hortapity z grecką sałatką

                    1. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą.
                      1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
                        1. W niskim garnku podgrzej 2 łyżki oliwy, pora pokrój w talarki i podsmaż przez chwilę aż zmięknie, dodaj pozostałą zieleninę i smaż 1-2 minut.
                          1. W średniej misce roztrzep widelcem jajka, dodaj pokruszoną fetę, jogurt i zieleninę, wymieszaj wszystko dokładnie.
                            1. Na spodzie foremki rozłóż 1 listek filo, pędzelkiem rozsmaruj cienką warstwę oliwy, połóż kolejny listek. Brzegi filo powinny wystawać nad formę, tworząc jakby skorupkę dla farszu, uważaj żeby się nie przerwało.
                              1. Nałóż połowę farszu, przykryj ją płatkiem filo, nałóż kolejną, na wierzch ułóż arkusz filo, posmaruj go oliwą, przyłóż kolejny i ponownie posmaruj oliwą, posyp sezamem.
                                1. Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz ok 50 min., aż nabierze złocistego koloru.

                                  Horiatki - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 150 g fety
                                    • 1/2 cebuli
                                      • ogórek
                                        • papryka
                                          • 2 pomidory
                                            • kilka oliwek
                                              • cytryna
                                                • suszone oregano, oliwa

                                                  Warzywa pokrój w duże kawałki, skrop cytryną, dodaj oliwki, na wierzch połóż kawał fety, polej oliwą i posyp suszonym oregano

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Sabina Francuz

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości