Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię? Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Tortilla de calabaza y pimientos (tortilla z kabaczkiem i papryką)
Składniki na 8 porcji:
5 ziemniaków
1 cebula
1/4 kabaczka
1 papryka czerwona
8 jaj
sól, pieprz
suszony tymianek
oliwa z oliwek
olej do smażenia
sos majonezowo - czosnkowy do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, później każdą w plasterki grubości ok. 5 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2-3 cm wysokości). Smażymy cebulę, aż się zeszkli i odcedzamy na ręczniku papierowym. W tym samym rondlu smażymy ziemniaczki, aż będą złociste i dosmażone w środku. Odsączamy na papierze. Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę i lekko przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i tymiankiem. Do wysokiej miski wbijamy całe jaja i rozkłócamy je dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do jaj ziemniaki, cebulę, kabaczka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wylewamy masę jajeczną i na wolnym ogniu smażymy, aż spód nabierze ładnego koloru. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy patelnią, odwracamy do góry nogami tak, by nie ścięta powierzchnia tortilli wylądowała na patelni. Dosmażamy całość. Przed podaniem można trzymać tortillę w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygła, choć chłodna również smakuje znakomicie. Podajemy z sosem majonezowym.
Salsa mayonese
Składniki:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Czosnek rozgniatamy. Majonez łączymy z jogurtem rózgą, dodajemy czosnek, sól. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy do tortilli i innych przegryzek.
Pimientos rellenos de marcella (papryczki faszerowane kaszanką)
Składniki na 8 małych porcji:
4 papryczki hiszpańskie (długie, wąskie)
4 dobre kaszanki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Papryczki kroimy na 2 lub 4 części (w zależności jak długie są papryczki) i czyścimy z pestek. Kaszankę wyciągamy z flaka, kroimy na plastry i przesmażamy na patelni. Jak przestygnie faszerujemy nią przygotowane papryczki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Patatas al algoli (sałatka ziemniaczana)
Składniki na 8 małych porcji:
4-5 ziemniaków
2 czubate łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
1 puszka ośmiorczniczek do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przestudzamy. Majonez łączymy z wyciśniętym praską czosnkiem, octem, musztardą i doprawiamy pieprzem. Lekko ciepłe ziemniaki solimy i łączymy z sosem. Całość odstawiamy na 15-20 minut do przegryzienia i schłodzenia. Podajemy w małych kokilkach przybrane ośmiorniczkami.
Tostada con tomate y aceite (tosty z pastą pomidorową i oliwą)
Skladniki:
2 ciabaty typu weneckie (lub podłużne bułki, wtedy 4 sztuki)
4 pomidory (najlepiej malinówki)
oliwa z oliwek
pieprz świeżo mielonys
sól
Przygotowanie:
Ciabatę kroimy na 4 części, każdą przekrajamy wzdłuż. Pomidorki sparzamy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne (można użyć do sosu wyżej). Fileciki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Kromki pieczywa wkładamy tuż przed podaniem do piekarnika na 5-10 minut (np. w czasie pieczenia papryczek). Podajemy gorące, polewamy oliwą, nakładamy sporą ilość pulpy pomidorowej, którą doprawiamy solą i pieprzem.
Churros con chocolate
Składniki na ok. 30 sztuk
20 dkg mąki
10 dkg masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
1 szkl. wody
200 ml śmietanki kremówki 36%
200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
W sporym rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą, jak już masło się rozpuści dosypujemy przesianą mąkę. Wsypujemy całą na raz i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, trzymamy na ogniu ciągle mieszając do czasu, aż zacznie odchodzić od ścianek i będzie miało jednolitą konsystencję (tak jak na ciasto ptysiowe... robi się identycznie). Po lekkim przestudzeniu dodajemy po jednym całym jajku mieszając dokładnie mikserem. Rozgrzewamy olej w rondelku. Duży talerz należy posmarować olejem, a na niego należy wyciskać pączki. Śmietankę podgrzewamy i zestawiamy z ognia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany, mieszamy, aż całość ładnie się połączy. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane churros i smażymy na złoty kolor. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i koniecznie z gorącą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"