Przepisy kulinarne

Nie tylko w kubku, ale też na talerzu. Przepisy z herbatą od Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".

ŁOSOŚ W BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY

Składniki:

500g filetu z łososia bez skóry

800ml wody

2 łyżki zielonej herbaty w liściach, dobrej jakości

4 szalotki

1 limonka

1 papryczka chili

Kawałek imbiru

500g szpinaku baby

2 jajka ugotowane na półtwardo

1 marchewka

30 ml jasnego sosu sojowego

2 łyżki jasnego miodu

Kiełki lucerny

Przygotowanie:

Herbatę zaparz we wrzątku, dodaj posiekane szalotki, imbir, chili, miód, sok z limonki,sos sojowy, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj łososia pokrojonego w kwadraty, gotuj przez 5 minut. Szpinak nałóż do głębokich talerzy, dodaj rybę, zalej przecedzonym bulionem, dodaj przekrojone jajka i startą na tarce marchewkę oraz kiełki.

PIERŚ KURCZAKA MARYNOWANA W HERBACIE

Składniki:

2 piersi kurczaka

2 łyżki miodu

3 gałązki świeżego rozmarynu

Kilka gałązek świeżego tymianku

1 cytryna

Sól, pieprz

1 cebula czosnkowa

2 ząbki czosnku

4 marchewki

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Herbatę zaparz w 500ml wody, dodaj przyprawy pokrojona cebule, czosnek, kilka plastrów cytryny, całość zagotuj po czym ostudź. Kurczaka oczyść zalej marynata i odłóż na noc do lodówki. Następnego dnia odcedź i smaż na patelni grillowej. Podawaj z marchewka gotowana z dodatkiem odrobiny masła i cukru.

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z POMARAŃCZĄ

Składniki:

50g zielonej herbaty

400ml śmietanki 36%

200ml mleka

100g cukru

1 łyżka żelatyny

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Garść świeżej mięty

Przygotowanie:

Herbatę zagotuj z mlekiem i śmietanką, odcedź. W mleku rozpuść cukier, dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj. Masę przelej do szklaneczek, dodaj pokrojoną w kostkę skórę pomarańczową, schładzaj przez noc w lodówce, podawaj z miodem i świeżą miętą.

CIASTO BAKALIOWE Z HERBATĄ

Składniki:

3 jajka

150g masła

300g mąki

150g ciemnego cukru

150g rodzynek

100g suszonych moreli

70g suszonej żurawiny

70 suszonych fig

70g suszonych daktyli

70g orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

20g czarnej herbaty

Szczypta: cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru

Przygotowanie:

Bakalie pokrój w drobną kostkę, herbatę zaparz w szklance wody, bakalie namocz w herbacie, ostudź. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości