Materiał promocyjny

Halloumi i podpłomyki

Dużo czosnku, świeżych ziół, chrupiących sałat. Do tego cypryjski ser halloumi oraz słowiańskie podpłomyki - w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy idealne na wiosnę w wykonaniu Ani Starmach!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Spring rools

Składniki:

2 opakowania papieru ryżowego

1 czerwona papryka

Pęczek rzodkiewki

Cebulka dymka

Szczypiorek

¼ kapusty pekińskiej

2 marchewki

Szklanka kiełków fasoli

1 ogórek

1 czerwona cebula

Mięta, kolendra

Sos:

Sos sojowy 100ml

Papryczka chili

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ogórka, paprykę i marchewkę pokrój w słupki, kapustę pekińska w paski a rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek i cebulkę pokrój na 4 centymetrowe kawałki, miętę i kolendrę posiekaj. Arkusz papieru ryżowego skrop zimną wodą aby zmiękł, zawiń jego boczne półokrągłe boki do środka (tak aby tworzyły linę prostą). Na środku arkusza połóż wybrane przez ciebie warzywa: kapustę, marchewkę, paprykę, ogórka, kiełki fasoli, dodaj zioła, szczypiorek, cebulkę. Warzywa mogę a nawet powinny wystawać poza granice arkusza. Papier ryżowy zawiń w rulonik, a następnie przekrój go w połowie. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania zapasów ;) Połówki ruloników układaj pionowo lub poziomo na talerzu. Podawaj z sosem sojowym z dodatkiem czosnku i Chili.

Sałatka wiosenna

Składniki:

4 jajka

2 ogórek

2 pęczki rzodkiewek

pęczek szczypiorku

Cebulka dymka

Główka sałaty masłowej

6 łyżek jogurtu naturalnego

6 łyżek gęstej śmietany

Sok z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Ogórka obierz i pokrój w drobna kostkę, Sałatę pokrój w drobniutkie paseczki a rzodkiewkę w kostkę. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj z śmietana, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.

Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi

Składniki:

1 bakłażan

2 cukinie

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

200g cypryjskiego sera halloumi

200g roszponki

Oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

Świeży tymianek

Ocet balsamiczny

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.

Tosty francuskie z bryndzą i kolorową sałatka

Składniki:

8 kromek chleba tostowego

150g bryndzy

1 jajo

100ml mleka

200g rukoli

12 pomidorków truskawkowych

1 czerwona cebula

70g czarnych oliwek

Cebulka dymka

Masło do smażenia

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki pokrój na ćwiartki, oliwki w plasterki, a cebule w piórka. 4 tosty posmaruj grubą warstwą bryndzy, przykryj pozostałymi tostami. Kromki maczaj w jajku wymieszanym z mlekiem. Smaż je na maśle około 2,3 minuty z każdej strony. Na talerzach rozłóż ruklę, pokrojone warzywa, połóż tosty pokrojone w trójkąty, posyp cebulką dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Podpłomyki, czyli idealny dodatek do każdej sałatki

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody

Oliwa

sól, pieprz

+kminek, czosnek granulowany, ostra papryka , płatki zbożowe, pestki dyni

Przygotowanie :

Mąkę wymieszaj z wodą i dwoma szczyptami soli oraz dowolnie wybranymi dodatkami (lub bez nich). Ciasto powinno być dość miękkie. Odrywaj po małym kawałku ciasta. Rozpłaszcz go i cienko rozwałkuj. Patelnie rozgrzej, przypiekaj na niej podpłomyki nie używając tłuszczu, około 1 minuty z każdej strony.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości