Przepisy kulinarne

Gulasz na dwa sposoby

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak smakuje gulasz z kluskami na parze lub gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami? Wolicie wieprzowinę czy wołowinę? Skorzystajcie z prostych przepisów kucharza Andrzeja Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Gulasz z kluskami na parze

Składniki:

1 kg mięsa z szynki wp.

80 g masła

4 cebule

1 szklanka wina białego

liść laurowy

przyprawa do potraw

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Szklimy na patelni na maśle, dodajemy pokrojone mięso i smażymy razem do lekkiego przyrumienienia. Podlewamy winem, odparowujemy. Dodajemy przyprawę do potraw i pozostałe przyprawy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zabieramy się za kluski na parze:

Składniki:

1 kg mąki

60 g drożdży

500 ml mleka

1100 ml oleju

1 jajko

1 żółtko

100 g śliwek suszonych

1 łyżka miosu

szczypta cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje. Na każdą kładziemy porcję pokrojonych śliwek wymieszanych z miodem i zlepiamy. Parujemy na lnianej ściereczce nałożonej na wierzch garnka z gotującą wodą pod przykryciem.

Gulasz z drożdżowym plackiem z oliwkami

Składniki:

1 kg mięsa wołowego

3 papryki czerwona

3 cebula

1 cukinia

200 g dynia

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone mięso, smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, doprawiamy przypawą do potraw. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy cukinię i dynię pokrojoną w kostkę. W trakcie przygotowywania gulaszu zabieramy się za ciasto:

Składniki:

700 g mąki

80 ml oliwy

260 ml mleka

60 cukru

przyprawa do potraw

50 g drożdży

100 g białego sera

100 g sera parmezan

100 g oliwki zielone

oregano

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, oliwy, cukru, mleka oraz przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, na wierzch wykładamy wymieszany ser biały z parmezanem, oliwkami, posypujemy oregano. Zwijamy struclę i kroimy w 3 cm paski. Układamy w pionie w blaszce i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni. Czas około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości