Grzyby, borówki i jeżyny

Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)

Kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny

Składniki:

4 garście młodych liści buraków

4 garście młodych liści szczawiu

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

0,5 łyżeczki musztardy francuskiej

sól i pieprz

4 plastry (1,5 cm) koziego sera (rolady)

Konfitura z jarzębiny

Składniki:

200 g jarzębiny

200 g kwaśnych jabłek

1 papryczka chilli

sól i pieprz

100 g cukru

50 ml octu winnego

Przygotowanie:

Jarzębinę podsmażyć na patelni z drobno posiekanym chilli, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka. Smażyć przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać cukier i ocet. Dusić całość na wolnym ogniu aż nabierze konsystencji konfitury.

Liście buraków i szczawiu umyć i wyłożyć na czerech talerzach. Oliwę wymieszać z octem winnym, musztardą, solą i pieprzem. Na sałatce położyć po plastrze sera koziego i przypalić planikiem kuchennym (lub ułożyć tylko ser na blasze do pieczenia i podpiec w rozgrzanym piekarniku z włączoną funkcją grill, na najwyższej półce przez 3-4 minuty). Na wierzchu sera ułożyć po łyżce konfitury.

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Składniki:

1 mała cebula

kawałek pora

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

1,5 litra wywaru warzywnego

3 ziemniaki

2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki

duża garść młodych listków szczawiu

sól i pieprz

100 ml śmietany 18%

4 jajka

koperek do podania

Przygotrowanie:

Cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać wywarem i gotować. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do zupy. Gotować aż będą miękkie. Dodać posiekane liście szczawiu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną. Gotować przez chwilę, by szczaw nie stracił koloru. Zmiksować na gładką zupę. Rozlać do czterech talerzy.

W garnku podgrzać wodę z łyżką octu, aż od dna zaczną „urywać” się bąbelki. Wbić jajko do wody i zagarnąć białko do środka, gotować około 4 minuty. Wyjąć jajko łyżką cedzakową i włożyć do zupy. Zupę po wierzchu posypać posiekanym koperkiem.

Potrawka z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów

Składniki:

1 królik

1 cebula

2 łyżki posiekanego tymianku

oliwa z oliwek

sól i pieprz

100 ml jasnego piwa

1 kolba kukurydzy

300 g mieszanych grzybów leśnych

100 g świeżych orzechów laskowych

100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Królika podzielić na mniejsze części. Włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę tymianek, sól i pieprz. Polać oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na noc do lodówki.

Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku, dodać królika razem z marynatą i podsmażyć. Zmniejszyć płomień, dolać piwo i dusić około 40 minut.Z kolby kukurydzy obciąć nasiona, grzyby pokroić w plasterki, orzechy delikatnie posiekać. Wszystkie składniki dodać do królika i dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dolać śmietany i zagotować całość i dusić, aż sos zgęstnieje.

Kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi

Składniki:

450 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła

200 g cukru

2 jajka

200 g owoców czarnego bzu

200 g mieszanych owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny)

50 g cukru

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Jajka rozbełtać z 2 łyżkami wody i dodać do mąki. Zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, można dodać łyżkę wody. Dwie trzecie ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto również zawinąć i włożyć do zamrażarki.

Umyte owoce przesmażyć z cukrem aż powstanie konfitura. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim tortownicę o wymiarach Ø 22-24 cm. Wierzch posmarować konfiturą. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 45-50 minut.

Chleb jęczmienny

Składniki:

2 szklanki mąki jęczmiennej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki roztopionego masła

120 ml maślanki

60 ml mleka

Przygotowanie:

Natłuścić blachę do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać roztopione masło, maślankę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować 1 cm okrągły chlebek. Ułożyć na blasze. Na wierzchu nożem zrobić nacięcia dzieląc bochenek na sześć porcji. Cały wierzch ponakłuwać widelcem. Piec około 16-18 minut, aż wierzch będzie przyrumieniony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości