Przepisy kulinarne

Gryzlaki Hacena i Anny

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Hacen zdobył serca Polaków brawurową rolą „Żylety” w serialu „Przepis na życie”. Otwarcie przyznaje, że zakochał się nie tylko w Polsce. Jednak wciąż milczał, kim jest ta jedyna. Do dziś. W Dzień Dobry TVN po raz pierwszy pokazał swoją narzeczoną Annę, która spowodowała, że porzucił uroki Paryża, aby zamieszkać w kraju nas Wisłą. W naszej kuchni przygotowali wspólnie gryzlaki i tartę cytrynową.

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Cake pops czyli gryzlaki

Składniki na około 20 sztuk:

400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)

120 g serka mascarpone

80 g nutelli

Dekoracja:

patyczki do lizaków lub szaszłyków

200 g czekolady ciemnej lub białej

1 łyżka oleju

kolorowe posypki

Przygotowanie:

Ciasto trzeba bardzo dobrze rozdrobnić, można to zrobić ręcznie, lub pomóc sobie blenderem. Następnie należy przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą.

Łączymy pokruszone ciasto z kremem, tworząc dużą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą, i chłodzimy przez 15 minut w zamrażarce. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kilka kostek czekolady z odrobiną oleju. Schłodzone ciasto wyjmujemy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, można sobie pomóc np. łyżką do lodów. Ważne, żeby nie były zbyt duże, bo nie będą trzymały sie na patyczkach. Ułożyć je na blaszce lub w plastikowym pudełku. Patyczki do lizaków zamaczamy ok 1-2 cm w czekoladzie i delikatnie wkręcamy w uformowane kulki. Teraz ponownie schładzamy kulki z patyczkami, żeby czekolada stwardniała, a kule nie obracały się wokół patyczka.

Po 15 minutach powinny być już gotowe do dekorowania. Zanurzamy je delikatnie w roztopionej czekoladzie i czekamy aż skapie jej nadmiar. Zanim czekolada zastygnie posypujemy różnymi posypkami i puszczamy wodze wyobrażni robiąc naszego lizaka. Gotowego wbijamy w steropian lub gąbkę florystyczną i gotowe!

Tarta cytrynowa

Tarta o średnicy 24-26 cm

Ciasto na spód:

195 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

115 g masła

1 żółtko

1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem cytrynowy:

Skórka z 2 dużych cytryn

120g soku z cytryny

120g cukru

3 jajka

175g masła

Na bezy:

2 białka

125g cukru

40g wody

Przygotowanie:

Po pierwsze, ugniatamy wszystkie składniki na kruchy spód, Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty. Ponakłówać widelcem i włozyć do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na około 20-25 min. Ciasto musi się zarumienić. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygnie.

Przygotowujemy krem cytrynowy:

Pokrój masło na kawaki i wrzuć do miski. Do garnka wlej sok z cytryny, cukier, jajka i skórkę z cytryny, a następnie podgrzewaj całość na średnim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i przelać masę przecierając przez sitko do wcześniej przygotowanego masła. Wymieszać mikserem na gładką masę. Kiedy krem jest letni wlewamy na wystudzone ciasto i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

W między czasie przygotowujemy bezę:

Wlewamy wodę i cukier do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Ubijamy pianę z białek, kiedy zaczynają rosnąć, ciękim strumieniem wlewamy wcześniej przygotowany syrop. Miksujemy na najwyższej prędkości do całkowitego wystygnięcia.Beza powinna być błyszczaca i gładka.

Wykładamy ją na tartę i podpiekamy około 5 minut w temperaturze 250 stopni, żeby beza lekko nam zbrązowiała.

Zanim podamy tarta powinna byc schłodzona.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości