Przepisy kulinarne

Grillowany antrykot czy polędwica wołowa ze szparagami?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak smakuje grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny lub pikantna polędwica wołowa z białymi szparagami? Skorzystajcie z przepisów mistrza Roberta Sowy i sami przygotujecie te potrawy.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny

Składniki dla 4 osób:

4 antrykoty wołowe (każdy o wadze 300 g)

½ szklanki oleju rzepakowego

1 opakowanie przyprawy do steków

2 łyżki musztardy delikatesowej

1 słoik ogóreczków mini

4 łyżeczki chrzanu tartego

Przygotowanie:

Olej, musztardę i przyprawę do steków dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Gotowe mięso ułożyć na desce, odstawić na 5 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać z chrzanem i mini ogóreczkami.

Pikantna polędwica wołowa z białymi szparagami i sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki dla 4 osób:

8 plastrów z polędwicy wołowej (po 100 g każdy)

5 łyżek marynaty płynnej pikantnej

8 ugotowanych białych szparagów

Sos:

1 opakowanie sosu sałatkowego węgierskiego

100 ml niegazowanej wody mineralnej

4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów

2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych i czarnych oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. Osuszone plastry polędwicy wołowej dokładnie natrzeć pikantną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować po 3 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Pod koniec grillowania mięsa, na grillu ułożyć ugotowane szparagi. Ciepłe szparagi przełożyć na półmisek, na nich ułożyć pokrojoną w plastry polędwicę wołową. Przed podaniem skropić sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Pomidory malinowe z serem kozim, szczypiorem, czerwoną cebulą i sosem węgierskim

Składniki dla 4 osób:

4 pomidory malinowe bez skóry

2 pokrojone w piórka czerwone cebule

1 posiekany pęczek szczypioru

100 g pokruszonego sera koziego

2 łyżki posiekanych kaparów

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego

100 ml niegazowanej wody mineralnej

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut. Pomidory pokroić, ułożyć na półmisku, dodać ser kozi, cebulę i kapary. Przed podaniem skropić węgierskim sosem sałatkowym i posypać szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości