Przepisy kulinarne

Grillowanie z Robertem Sową

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kucharz Robert Sowa serwuje w kuchni Dzień Dobry TVN grillowane warzywa, piersi z kurczaka i wieprzowe kebabczety. Przekonajcie się sami, jak smakują grillowane biała szparagi w plastrach bekonu lub sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami.

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News

Grillowane piersi z kurczaka z gruszkami i serem oscypek

Składniki dla 4 osób:

4 x 100 g piersi z kurczaka

3 łyżki marynaty płynnej pikantnej

4 obrane i pokrojone w plastry gruszki

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka cynamonu

8 plastrów sera oscypek

1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

Przygotowanie:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbić i natrzeć płynną pikantną marynatą. Gruszki skropić sokiem z jednej cytryny, aby nie ściemniały i oprószyć cynamonem. Plastry oscypka posypać pieprzem. Wszystkie składniki dania usmażyć z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z chrzanem żurawinowym.

Wieprzowe kebabczety

Składniki dla 4 osób:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 opakowanie przyprawy grill pikantny

1 posiekany pęczek natki pietruszki

½ łyżeczki imbiru prymat

1 łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z przyprawą grill pikantny, musztardą, imbirem i natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 10 minut, a najlepiej na całą noc. Z masy mięsnej formować podłużne kotleciki, pamiętając, aby zwilżyć ręce wodą, wówczas mięso nie będzie kleiło się do rąk i łatwiej będzie je formować. Kiełbaski nadziać na szpadki do szaszłyków i upiec na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z sałatką z grillowanej papryki z sosem włoskim.

Sałatka z grillowanej żółtej i czerwonej papryki

Składniki dla 4 osób:

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

2 łyżki tartego sera bursztyn

1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Papryki opiec na grillu z każdej strony, często obracając, aż skórka zrobi się czarna. Następnie papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć i odstawić na 15 minut. Papryki wyjąć z torebki, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Tak przygotowaną paprykę ułożyć na talerzu, posypać cebulą i słodką czerwoną papryką. Całość skropić sosem sałatkowym włoskim i posypać świeżo tartym serem bursztyn.

Sos sałatkowy włoski

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego

4 łyżki oliwy z oliwek

½ szklanki niegazowanej wody mineralnej

4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe

1 łyżeczka soku z cytryny

½ łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego

1 łyżka prażonych orzeszków pinii

Przygotowanie:

Sos sałatkowy włoski wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na 10 minut. Następnie dodać pomidory, sok z cytryny i orzeszki piniowe, doprawić do smaku i wymieszać.

Grillowane białe szparagi w plastrach bekonu

Składniki dla 4 osób:

12 ugotowanych na półtwardo białych szparagów

4 plastry chudego bekonu

4 gałązki rozmarynu

4 łyżki sosu tzatziki z anchois i kaparami

Przygotowanie:

W każdy plaster bekonu zawinąć trzy szparagi z gałązką rozmarynu. Piec na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi z bekonem i rozmarynem podawać z sosem tzatziki lub jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie sosu tzatziki

4 posiekane fileciki anchois (lub koreczki helskie)

200 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)

1 mała łyżeczka posiekanych kaparów

Przygotowanie:

W małej misce połączyć sos z jogurtem, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Następnie dodać posiekane fileciki anchois i kapary, wymieszać. Podawać jako dodatek do grillowanych szparagów, ryb lub mięs.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości