Grillowane płatki łososia z sosem malinowym

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej Kuchni gościliśmy 27-letniego Michała Kwaśnika, który wziął udział w programie "MasterChef". Jak smakują grillowane płatki łososia z sosem malinowym oraz schab w sosie z alkoholu na bazie trawy żubrowej i puree z brukwi? Dlaczego Michał odpadł z programu "MasterChef"?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Tost z jajkiem w koszulce

Składniki:

3 papryki (czerwona, żółta, zielona)

2 łyżki stołowe octu jabłkowego

4 kromki chleba tostowego

oliwa z oliwek

sól i pieprz

1 pomidor

1 cytryna

1 cebula

bazylia

2 jajka

masło

Przygotowanie:

Chleb tostowy opiekamy, odcinamy brzegi. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek. Pomidora i pozostałe warzywa obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Do miski wrzucamy warzywa, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Następnie należy zagotować wodę, dodajemy ocet, zakręcamy wir i wlewamy jajko (wcześniej rozbite do szklanki). Po kilkudziesięciu sekundach wyjmujemy jajko. Warzywa odsączamy z nadmiaru płynu. Na talerzu układamy tost na toście, warzywną kolorową salsę i posiekane listki bazylii. Drugi spód tosta smarujemy masłem i składamy "kanapkę". Na samą górę tosta kładziemy jajko. Dekorujemy bazylią i oliwą z oliwek.

Grillowane płatki łososia z sosem malinowym

Składniki:

4 pudełka świeżych malin

2 łyżki stołowe miodu

1 duży filet z łososia

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

roszponka

2 cytryny

rukola

mięta

Przygotowanie:

Z fileta świeżego łososia pod kątem wykrawamy zgrabne plasterki. Sporządzamy miętową oliwę: w rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane listki mięty. Odsączamy. Sporządzamy sos malinowy: do rondelka wrzucamy miód i maliny. Dodajemy odrobinę octu balsamicznego, gotujemy chwilkę i odsączamy na sicie. Plasterki łososia solimy, pieprzymy, smarujemy oliwą miętową i grilujemy. Zioła siekamy. Na talerz wykładamy łososia, posiekane zioła, a następnie polewamy oliwą miętową i sosem malinowym. Całość dekorujemy świeżymi malinami i posiekaną skórką z cytryny.

Schab w sosie z alkoholu na bazie trawy żubrowej i puree z brukwi

Składniki:

500 ml śmietany 36%

300 ml alkoholu na bazie trawy żubrowej

2 łyżki stołowe masła

2 marchewki

4 ziemniaki

1 l mleka

sól i pieprz

2 brukwie

1 cebula

1 seler

schab

Przygotowanie:

Schab kroimy na cienkie plastry, solimy i pieprzymy. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę jak się da. Brukiew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wielkości małego orzecha włoskiego. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z mlekiem w proporcjach 1:1, solimy i dodajemy brukiew. Po około 10 minutach (gdy już brukiew lekko zmięknie), dodajemy ziemniaczki i całość gotujemy aż będą miękkie. Steki krótko smażymy na odrobinie oliwy na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu wyjmujemy steki z patelni, aby odpoczęły. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy ok 5 minut. Po tym czasie wlewamy alkohol na bazie trawy żubrowej i całość podpalamy. Po wypaleniu się alkoholu wlewamy do naszego sosu śmietanę i całość dusimy do zredukowania się nadmiaru płynu. Ugotowaną brukiew z ziemniakami odsączamy, dodajemy masło, sól, pieprz i ubijamy na puree. Na talerz wykładamy puree, obok steki, które polewam po części sosem, którym także dekoruję talerz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN