Materiał promocyjny

Grillowe wariacje: trybowane udka z kurczaka, karkówka wieprzowa z chimichurri i wege tacos al pastor

Grillowe wariacje
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielki krokami zbliża się sezon grillowy. W naszej niedzielnej kuchni mamy propozycje na dania z rusztu, które powinny zadowolić zarówno smakoszy mięsa, jak i zwolenników warzyw. Do tego ciekawe dodatki, które sprawią, że smak potraw będzie na pewno wyśmienity. Jak zrobić trybowane udka z kurczaka, grillowaną karkówkę wieprzową z chimichurri i wege tacos al pastor? Sprawdź przepisy Beaty Śniechowskiej.

Trybowane udka z kurczaka marynowane w ziołach i cytrynie z dressingiem jogurtowym

Składniki na 4 porcje

Marynata do drobiu:

  • 4 trybowane udka z kurczaka
    • 80 ml oliwy extra virgin K-Classic
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 cm obranego kłącza imbiru
          • łyżka syropu klonowego K-Bio
            • 2 gałązki rozmarynu
              • 1/2 pęczka mięty K-Stąd Takie Dobre
                • pęczek bazylii K-Stąd Takie Dobre
                  • sól, pieprz
                    • duża cytryna K-Bio
                      Aktualnie czytasz: Grillowe wariacje: trybowane udka z kurczaka, karkówka wieprzowa z chimichurri i wege tacos al pastor
                      Źródło: Jerzy Dudek/East News

                      Dressing jogurtowy:

                      • 250–300 g jogurtu naturalnego K-Classic
                        • skórka otarta z cytryny K-Bio
                          • łyżka oliwy extra virgin
                            • łyżka posiekanej mięty K-Stąd Takie Dobre
                              • 1,5 łyżki pasty sezamowej (tahini)
                                • sól morska do smaku

                                  Dodatkowo:

                                  • pęczek szparagów
                                    • 1/2 cytryny K-Bio
                                      • oliwa extra virgin K-Classic
                                        • sól morska w płatkach, świeżo mielony pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Jogurt naturalny przelać do miski, dodać skórkę otartą z umytej cytryny, posiekaną miętę, pastę sezamową. Całość doprawić solą, wymieszać. Wierzch skropić oliwą, odstawić do lodówki.
                                            1. Ząbki czosnku i imbir posiekać razem z solą, aż powstanie pasta.
                                              1. Odłożyć do dekoracji kilka listków bazylii i mięty. Resztę bazylii i mięty oraz rozmaryn drobno posiekać
                                                1. Do miski wlać syrop klonowy, dodać sok i skórkę z ½ cytryny, posiekane zioła oraz pastę z czosnku i imbiru. Wlać oliwę i wymieszać.
                                                  1. Trybowane udka doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, zalać marynatą, odłożyć do marynowania na ok. 60 minut.
                                                    1. Na rozgrzanym ruszcie grillować mięso z dwóch stron, aż się zrumieni. Podczas grillowania, za pomocą pędzelka, smarować mięso marynatą.
                                                      1. Odciąć lub wyłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Skropić je oliwą z oliwek. Pod koniec grillowania mięsa, na rozgrzanym ruszcie grilla lub patelni grillowej ułożyć pozostałą połówkę cytryny (miąższem do spodu).
                                                        1. Następnie ułożyć na ruszcie szparagi. Grillować je po 1–2 minuty z każdej strony.
                                                          1. Gotowe udka oraz szparagi ułożyć na talerzu, skropić sokiem z grillowanej cytryny, doprawić płatkami soli i świeżo mielonym pieprzem.
                                                            1. Całość posypać pozostałymi ziołami.

                                                              Grillowana karkówka wieprzowa z chimichurri z czosnku niedźwiedziego

                                                              Składniki na 4 porcje:

                                                              • 4 kotlety z karkówki (po ok. 200 g)
                                                                • marynata do wieprzowiny:
                                                                  • 30 ml octu jabłkowego
                                                                    • 50 ml oliwy extra virgin K-Classic
                                                                      • 4 gałązki tymianku
                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                          • łyżka musztardy K-Classic
                                                                            • sól morska, świeżo mielony pieprz chimichurri
                                                                              • duży pęczek czosnku niedźwiedziego
                                                                                • 1/2 pęczka natki pietruszki
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • papryczka chili
                                                                                      • 1/2 szalotki
                                                                                        • 1–2 łyżki octu z czerwonego wina
                                                                                          • 2–3 łyżki soku z cytryny K-Bio
                                                                                            • ok. 80 ml oliwy extra virgin K-Classic
                                                                                              • sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku

                                                                                                Dodatkowo:

                                                                                                • ok. 250 g papryczek padron
                                                                                                  • sól morska w płatkach
                                                                                                    Aktualnie czytasz: Grillowe wariacje: trybowane udka z kurczaka, karkówka wieprzowa z chimichurri i wege tacos al pastor
                                                                                                    Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Przygotować chimichurri. Listki natki pietruszki oraz czosnek niedźwiedzi drobno posiekać.
                                                                                                      1. Posiekać również czosnek, chili i szalotkę. Wymieszać z ziołami, dodać ocet, sok z cytryny i oliwę.
                                                                                                        1. Całość doprawić solą i pieprzem.
                                                                                                          1. Kotlety z karkówki rozbić cienko tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem.
                                                                                                            1. Do miski wlać oliwę, ocet, dodać musztardę, rozgniecione ząbki czosnku i listki tymianku.
                                                                                                              1. Całość wymieszać.
                                                                                                                1. Powstałą marynatą natrzeć karkówkę. Mięso można przełożyć do woreczka strunowego wraz z marynatą i odłożyć na minimum 60 minut do lodówki.
                                                                                                                  1. Na bardzo rozgrzanym ruszcie grillować karkówkę z dwóch stron. Na ruszcie ułożyć też papryczki padron skropione oliwą.
                                                                                                                    1. Grillować ok. 2–3 minuty, posypać płatkami soli.
                                                                                                                      1. Gotowe mięso przełożyć na półmisek, polać przygotowanym wcześniej chimichurri.
                                                                                                                        1. Na wierzchu ułożyć grillowane papryczki padron.

                                                                                                                          Wege tacos al pastor – z grillowanymi boczniakami, ananasem i kolendrą

                                                                                                                          Składniki na 6 porcji:

                                                                                                                          • 250–300 g boczniaków K-Stąd Takie Dobre
                                                                                                                            • 6 tortilli kukurydzianych 12 cm (wegetariańskich)
                                                                                                                              • marynata do warzyw:
                                                                                                                                • papryczka chili (świeża lub np. suszona chili guajillo)
                                                                                                                                  • 125 ml soku z ananasa
                                                                                                                                    • łyżka miodu K-Stąd Takie Dobre lub K-Bio
                                                                                                                                      • 2 łyżki ketchupu K-Classic
                                                                                                                                        • 30 ml octu jabłkowego
                                                                                                                                          • 50 ml sosu sojowego K-Bio
                                                                                                                                            • 50–60 ml oliwy extra virgin K-Classic
                                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                • łyżeczka suszonego oregano
                                                                                                                                                  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                                                                                    • goździk
                                                                                                                                                      • 2 szczypty cynamonu
                                                                                                                                                        • 1/3 czerwonej cebuli
                                                                                                                                                          • 6 ziaren czarnego pieprzu
                                                                                                                                                            • łyżeczka soli morskiej
                                                                                                                                                              • dodatkowo:
                                                                                                                                                                • 3 plastry świeżego ananasa
                                                                                                                                                                  • mały pęczek kolendry
                                                                                                                                                                    • 2 limonki
                                                                                                                                                                      • 1/2 czerwonej cebuli + 50 ml octu winnego
                                                                                                                                                                        • 2 świeże papryczki jalapeño
                                                                                                                                                                          Aktualnie czytasz: Grillowe wariacje: trybowane udka z kurczaka, karkówka wieprzowa z chimichurri i wege tacos al pastor
                                                                                                                                                                          Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                          1. Przygotować marynatę do boczniaków. Suszoną papryczkę chili zalać wrzątkiem, odłożyć na 30 minut, następnie odcedzić.
                                                                                                                                                                            1. Kmin rzymski, pieprz i goździk podprażyć na suchej patelni.
                                                                                                                                                                              1. Następnie utrzeć w moździerzu wraz z cynamonem, solą i oregano. Do wysokiego naczynia wlać sok z ananasa, sos sojowy, miód, ketchup oraz oliwę.
                                                                                                                                                                                1. Dodać chili, ocet, czosnek, cebulę oraz mieszankę przypraw.
                                                                                                                                                                                  1. Całość zmiksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                    1. Boczniaki oczyścić, całe grzyby wymieszać z marynatą, odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
                                                                                                                                                                                      1. W tym czasie pokroić czerwoną cebulę w piórka, przełożyć do małej miseczki, wlać ok. 1/2 szklanki zimnej wody oraz ocet.
                                                                                                                                                                                        1. Odłożyć na później.
                                                                                                                                                                                          1. Boczniaki wyjąć z marynaty. Marynaty nie wyrzucać, odłożyć na później. Grzyby ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować, aż się skarmelizują.
                                                                                                                                                                                            1. W trakcie grillowania smarować boczniaki marynatą za pomocą pędzelka. Plastry ananasa skropić oliwą i zgrillować.
                                                                                                                                                                                              1. Gotowe boczniaki zdjąć z grilla, pokroić lub poszarpać na mniejsze kawałki.
                                                                                                                                                                                                1. Dodatkowo można polać pozostałą marynatą.
                                                                                                                                                                                                  1. Kukurydziane tortille podgrzać z dwóch stron na grillu lub na patelni. Na środku ułożyć boczniaki, kawałki grillowanego, ananasa, cebulę i kolendrę.
                                                                                                                                                                                                    1. Udekorować plastrami jalapeño oraz cebulą. Całość skropić sokiem z limonki.

                                                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                      Beata Śniechowska

                                                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości