Materiał promocyjny

Grillowane grzyby z kiwi i fetą oraz inne smakołyki

Zobacz, co z kiwi przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph "Józek" Seelestso.

Grillowane grzyby z kiwi i fetą

Składniki:

200 g boczniaków

200 g obranych i pokrojonych w plastry owoców kiwi

120 g fety

50 g uprażonych pestek słonecznika

50 ml oliwy

Przygotowanie:

Posmaruj grzyby oliwą i zgrilluj na patelni (po 4-5 minut z każdej strony). Dodaj pozostałe składniki i polej dressingiem z kiwi.

Dressing:

100 ml oliwy

100 g pokrojonych w plastry owoców kiwi

sól, pieprz

cukier

Przygotowanie:

Pokrój kiwi w cienkie plastry, posyp cukrem i wstaw na 12 godzin do piekarnika, żeby wyschły. Wymieszaj z oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Grillowana karkówka marynowana w kiwi

Składniki:

4 kotlety z karkówki

1 obrane i posiekane owoce kiwi

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu worcestershire

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka posiekanej szałwii

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystko razem w misce i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wyjmij mięso z marynaty, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj na każdy kawałek mięsa po łyżce marynaty. Piecz w 180 st przez 15-20 minut.

Parfait z kiwi z pralinką z orzechami brazylijskimi

Składniki:

2 litry śmietany 30% (ubitej)

10 białek

500 g cukru

400 g orzechów brazylijskich

400 g obranych owoców kiwi

100 ml likieru miętowego

Przygotowanie:

Wrzuć 200 g cukru na patelnię, dodaj orzechy i smaż, aż cukier zamieni się w złocisty karmel. Przelej zawartość patelni do naoliwionej formy. Ostudź. Kiedy karmel zrobi się twardy i powstanie orzechowa pralinka, połam ją wałkiem kuchennym na małe kawałeczki. 100 g cukru wsyp na patelnię i podgrzewaj tak długo, aż powstanie karmel. Dodaj kiwi i smaż 5 minut. Przetrzyj przez sitko. Ubij białka z resztą cukru, żeby powstała sztywna beza. Dodaj likier, przetarte kiwi, połamaną pralinkę orzechową i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej folią plastikową. Wstaw do zamrażalnika. Podawaj z sałatką z kiwi. Moje rady: kiwi zawiera naturalne enzymy, które zmiękczają duże kawałki mięsa – ale tylko przez 2 godziny. Jeśli używasz nabiału, kiwi musi być ugotowane, ponieważ enzymy w świeżym owocu mogą rozłożyć molekuły mleka – a deser się nie zsiądzie.

Przepisy autorstwa

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości