Materiał promocyjny

Gotuj z Sową

Do udziału w konkursie "Gotuj z Sową" skłoniła Wojciecha Morycińskiego chęć poznania mistrza, ale także potrzeba zaimponowania swojej dziewczynie. Chciał przygotować specjalnie dla niej coś naprawdę wyjątkowego i wykwintnego, tym bardziej, że często razem gotują.

Fajitas z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

2 pokrojone w paski piersi z kurczaka

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa kebab-gyros Prymat do smaku

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczki sambal oelek

1 oczyszczona i pokrojona w paski czerwona papryka

1 oczyszczona i pokrojona w paski zielona papryka

80 g kukurydzy konserwowej

1 pokrojona w piórka cebula

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej, dużej patelni zrumienić mięso. Dodać warzywa i smażyć, często obracając, na bardzo dużym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekaną kolendrę. Podawać z pszennymi tortillami, guacamole, salsą pomidorową i kwaśną śmietaną.

Quesadillas z indykiem, serem chedarr i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:

400 g piersi z indyka

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 łyżeczki sambal oelek

2 grillowane czerwone papryki

1 pęczek dymki

1 pęczek świeżej kolendry

300 g startego na tarce sera cheddar

8 placków tortilli

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną pierś z indyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 2-4 godziny. Następnie mięso zgrillować lub usmażyć, a po ostudzeniu pokroić na cienkie plastry. Grillowaną paprykę pokroić w paseczki. Na tortilli ułożyć dużą ilość sera, następnie plasterki indyka, dymkę, grillowaną paprykę i posiekaną kolendrę. Całość przykryć drugą tortillą i rozpłaszczyć. Tak przygotowaną tortillę podsmażać na średnio rozgrzanej patelni do momentu roztopienia się sera, po czym obrócić na drugą stronę i również obsmażyć. Placki tortilli powinny być chrupiące i w całości połączone z roztopionym serem. Aromatyczne tortille przełożyć na deskę i pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane quesadillas podawać z kwaśną śmietaną, guacamole i salsą pomidorową.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości