Przepisy kulinarne

Gotowanie z Michałem Lewandowskim

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Widzowie TVN znają Michała Lewandowskiego z serialu „Majka”, w którym grał Adama Stankiewicza. W nowym serialu „Julia” gra Maćka Janickiego. Czy różni się Michał od serialowego Maćka i czy obaj potrafią gotować?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Więcej o serialu na stronie: Julia – serial TVN online

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

Szpinak mrożony, liściasty

2 jajka

Świeży pomidor

Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego dwa jajka i drobno pokrojonego pomidora. Wszystko mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przyprawiamy do smaku. Wlewamy wszystko na patelnię i smażymy.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Szpinak mrożony, liściasty

Ser pleśniowy Lazur

Czosnek

Pestki słonecznika

Śmietana

Rudola lub kiełki

Jajka, mąka, mleko (do przygotowania naleśników)

Przygotowanie:

Naleśniki smażymy według uznania. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego ser pleśniowy (najlepiej Lazur), czosnek, przyprawy wedle uznania, odrobinę śmietany, pestki słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Polewamy śmietaną i przystrajamy rukolą lub kiełkami.

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki:

Szpinak mrożony, liściasty

Makaron Cannelloni

Ser pleśniowy (najlepiej Lazur)

Czosnek

Śmietana

Parmezan

Boczek kresowy lub szynka parmeńska

Przygotowanie:

Farsz przygotowujemy dokładnie tak samo jak ten do naleśników. Makaron cannelloni gotujemy dosłownie 3 minuty. Następnie nadziewamy go farszem szpinakowym. Canneloni zawijamy w cieniutkie plastry boczku kresowego lub w plastry szynki parmeńskiej. Układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i posypujemy parmezanem. Wszystko zapiekamy w 150 stop

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości