Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Gnocchi alla Carbonara - przepis Matteo Brunettiego
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Carbonara to jedna z najbardziej lubianych włoskich potraw. W Dzień Carbonary w kuchni Dzień Dobry TVN gości Matteo Brunetti, ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce. Sprawdź jego autorski przepis na pyszne gnocchi alla Carbonara. 

Gnocchi alla Carbonara - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
    • 100 g mąki,
      • 80 g parmezanu,
        • 2 żółtka,
          • 4 jajka,
            • 100 g sera pecorino romano,
              • 150 g guanciale,
                • sól, pieprz.

                  Sposób przygotowania gnocci alla Carbonara

                  1. Gotujemy ziemniaki aż będą miękkie w środku.
                    1. Wyciągamy z wody, obieramy i miażdżymy praską.
                      1. Dodajemy do nich po trochu mąki, parmezanu a potem żółtka. Wyrabiamy z niego masę. Na tyle aby się składniki dobrze wymieszały.
                        1. Podzielmy te ciasto na 4 części, zrolujmy je w „kiełbasy” i pokrójmy z nich gnocchi.
                          1. W międzyczasie pokrójmy w paseczki guanciale. Smażmy na małym ogniu na patelni aż będą chrupkie i się tłuszcz wytopi.
                            1. W misce wymieszajmy żółtka z pecorino romano. Dodajemy do nich tłuszcz z guanciale i wymieszajmy.
                              1. Przyprawiamy pieprzem na bogato.
                                1. Gotujemy gnocchi w gorącej wodzie aż się uniosą na wodzie.
                                  1. Odcedzić i dodać je do miski razem z sosem jajecznym. Buon appetito!

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości