Przepisy kulinarne

Glutenowy zawrót głowy: pomysły na dania z produktami zbożowymi Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Kuchnia z produktami zbożowymi
Kuchnia z produktami zbożowymi Dzień Dobry TVN
wideo 2/13

W kuchni Dzień Dobry TVN glutenowy zawrót głowy. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha zaprezentował pomysły na dania z produktami zbożowymi, idealne na śniadanie, obiad i kolację. Sprawdź jego przepisy na szarlotkę sypaną, sałatkę z kaszą bulgur, szparagami i groszkiem, makaron penne z bobem i bałkańskie bułki (lepinje) z cevapcici z jagnięciny i sosem tzatziki. 

Glutenu nie wolno spożywać tylko osobom, które chorują na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten oraz alergię na pszenicę. Zdrowe osoby, u których nie stwierdzono tych chorób, powinny uwzględniać w diecie wszystkie rodzaje zbóż. Dzięki temu dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. W codziennej diecie powinno się uwzględniać minimum 3 porcja zbożowych produktów i to codziennie. 

Szarlotka sypana - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego.

Składniki na nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy).

Składniki do serwowania:

  • Lody śmietankowe i kwaśna śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączamy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
  2. 2Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy i dzielimy na 3 części. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i boki formy smarujemy masłem.
  3. 3Wsypujemy jedną część sypkich składników, później połowa jabłek, znów sypkie, resztę jabłek i pozostałe sypkie składniki. Na wierzchu przykryć ciasto równomiernie startym masłem. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g kaszy bulgur,
  • 1 pęczek zielonych szaragów,
  • 250 g świeżego zielonego groszku,
  • 150 g sera korycińskiego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść natki pietruszki,
  • garść świeżej mięty.

Dressing:

  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Od umytych szparag odłamujemy twarde części.
  2. 2Gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie wrzucamy do wody z kostkami lodu. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. 3To samo robimy z zielonym groszkiem. W misce mieszamy kaszę i pozostałe składniki.
  4. 4Posypujemy posiekaną pietruszką i miętą. Przed podaniem polewamy dresingiem.

Makaron penne z bobem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 400 g penne,
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • 140 g boczku w plasterkach, drobno pokrojonego,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 garść grubo posiekanej mięty,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka, aż będzie al dente (nie możemy rozgotować). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  2. 2Na dużej patelni wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojony boczek. Smażymy, aż będzie chrupiący. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość mieszamy.
  3. 3Po 1 minucie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy bób oraz grubo posiekaną miętę.
  4. 4Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez ok. 3 minuty.
  5. 5Na koniec wsypujemy starty parmezan, lekko mieszamy całość i dodajemy makaron ugotowany al dente.

Bałkańskie bułki (lepinje) z cevapcici z jagnięciny i sosem tza tziki - przepis krok po kroku

Składniki na bułki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 375 ml wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na cevapcici:

  • 600g mielonej łopatki jagnięcej (można zastąpić mieloną wołowiną),
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 120 ml wody.

Sos tzatziki:

  • 3 duże ogórki,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki soli + szczypta do smaku.

Do serwowania:

  • pomidory,
  • czerwona cebula,
  • papryczka Jalapeno w zalewie.

Sposób przygotowania:

  1. 1Bułki: Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  2. 2Do osobnej miski wlewamy wodę w temp. ok. 32 stopnie C, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki i rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (ważne, żeby nie było przeciągów)
  3. 3Po tym czasie (kiedy drożdże zaczną pracować) dodajemy je do miski z mąką, dolewamy resztę wody, sól i 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce).
  4. 4Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nakłuwamy je palcami, aby pozbyć się powietrza, dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i lekko je wyrabiamy.
  5. 5Następnie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy je na 6 równych części (ok. 150g każda) i formujemy z nich kulki, przypominające bułeczki.
  6. 6Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 minut).
  7. 7Po tym czasie kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (po 2 na 1 blachę) rozpłaszczamy je na cienkie placki i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  8. 8Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 250 stopni C i pieczemy przez 10 minut.
  9. 9Cevapcici: Czosnek siekamy drobno, wkładamy do małego rondelka, zalewamy 120ml wody i gotujemy ok. 3 minuty od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  10. 10Mięso wkładamy do miski, cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa, następnie wlewamy wodę z czosnkiem, sól i pieprz oraz sodę.
  11. 11Mięso wyrabiamy ok. 5 minut.
  12. 12Następnie odstawiamy do marynowania na kilka godzin (możemy na całą noc)
  13. 13Po tym czasie odmierzamy porcje po 50g, i formujemy podłużne, cienkie „ruloniki” przypominające szaszłyki. Pieczemy na grillu, bądź smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
  14. 14Tza Tziki: Z ogórków wycinamy gniazda nasienne i ścieramy je na drobnym oczku na cienkie wiórki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż ogórki puszczą wodę.
  15. 15Dobrze odsączamy na sicie i z powrotem wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól oraz jogurt. Dobrze mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy energicznie. W razie konieczności dodajemy odrobinę więcej soli.
  16. 16Bułkę przecinamy robiąc kieszonkę, środek skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do środka 2 łyżki tza tzików, 2 lub 3 cevapcici i serwujemy.
Glutenowy zawrót głowy Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości