Gę, gę, gę! Gęsina na św. Marcina od Ani Starmach

Na świętego Marcina najlepsza jest gęsina! Razem z Anną Starmach, chcemy przywrócić tradycję jedzenia gęsiny 11 listopada, zwłaszcza, że jak zapewnia Anna, bardzo łatwo przygotować potrawę z gęsich piersi lub udek. Co woli Marcin Prokop - piersi czy udka? :)

Piersi z gęsi z jabłkami i gruszkami

Składniki:

2 piersi z gęsi

3 gruszki

3 jabłka

Kora cynamonu

300ml bulionu

2 łyżki miodu

gwiazdka anyżu

2 goździki

sok z 3 pomarańczy

Przygotowanie:

Skórę piersi natnij w kilku miejscach, następnie przełóż na patelnie i smaż przez kilka minut, aż większość tłuszczu się wytopi a mięso ładnie przyrumieni. Bulion wymieszaj z miodem, sokiem z pomarańczy, dodaj goździki, anyż, cynamon. Jabłka i gruszki pokrój w ćwiartki, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj piersi kaczki, całość zalej sosem. Piecz około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewaj mięso sosem.

Gęsie udka w czerwonym winie

Składniki:

4 gęsie udka

2 garść wiśni

garść suszonych śliwek

garść suszonej żurawiny

500ml czerwonego wina

4 cm imbiru

5 łyżek miodu

duża szczypta cynamonu

2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Imbir i śliwki pokrój w paseczki, wino wymieszaj z miodem, cynamonem. Udka obsmaż z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru, zalej czerwonym winem, dodaj imbir, wiśnie, śliwki, żurawinę i rozmaryn, duś pod przykryciem około 2 godziny.

Zapiekane puree ziemniaczane

Składniki:

500g ziemniaków

3 łyżki masła

3 łyżki śmietanki kremówki

garść tartego parmezanu

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną, dopraw do smaku. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i wstaw na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill.

Kopytka

Składniki:

1kg ziemniaków

300g mielonego białego sera

1 jajko

1 żółtko

600g mąki

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki upiecz w piekarniku, obierz ze skórki, przepuść przez praskę, połącz z jajkiem, żółtkiem, mąką i serem oraz solą. Lep cienkie wałeczki i pokrój je na małe kawałki. Kopytka gotuj około 2-3 minut w osolonej wodzie. Podawaj przysmażone na maśle - tak smakują najlepiej!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości