Gdzie i jak długo przechowywać suszone owoce? Wskazówki, które warto poznać

suszone owoce
Gdzie i jak długo przechowywać suszone owoce?
Źródło: Daniel Kaesler/EyeEm
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.

Szukając odpowiedzi na to, w czym przechowywać owoce, należy pamiętać, że przeznaczone do tego naczynia powinny mieć hermetyczne zamknięcia. Mogą to być szklane słoiki lub plastikowe pojemniki. Suszone owoce należy przechowywać do 1 roku, a w zamrażarce nawet do 1,5 roku.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Gdzie przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce to zdrowa przekąska, dodatek do wypieków i śniadań. Można je jeść o każdej porze i w dowolnym miejscu. Stanowią smaczną alternatywę dla kalorycznych batoników oraz innych produktów spożywczych wysoko przetworzonych. Za włączeniem suszonych owoców do diety przemawia ich wysoka wartość odżywcza. Zawierają aż 97% składników pokarmowych obecnych w świeżych produktach. Stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. W suszonych owocach można znaleźć m.in. witaminę E, A, beta-karoten i PP. Są do kupienia w niemal każdym sklepie spożywczym (stacjonarnym i internetowym).

Niestety producenci owoców suszonych często pokrywają je substancjami konserwującymi (np. dwutlenkiem siarki, sorbinianem potasu), które mają chronić produkt przed zepsuciem, rozwojem pleśni i bakterii szkodliwych dla naszego zdrowia. Z tego względu suszone owoce najlepiej kupować od sprawdzonych producentów, którzy unikają tego rodzaju substancji. Osoby szukające produktów nisko przetworzonych, wolnych od dodatków konserwujących mogą też samodzielnie suszyć owoce. Nie jest to skomplikowane, wystarczy zaopatrzyć się w sprawną suszarkę elektryczną. Rezygnując z dwutlenku siarki i sorbinianu potasu należy wiedzieć, w czym najlepiej przechowywać owoce. Jedynie zapewnienie odpowiednich warunków termiczno-wilgotnościowych jest w stanie wydłużyć termin do spożycia tej smacznej przekąski. Oceniono, że trzymając suszone śliwki w odpowiednim miejscu, można cieszyć się ich smakiem nawet przez rok.

Osoby, które zastanawiają się, jak przechowywać suszone owoce, powinny mieć świadomość, że najlepsze do tego miejsce stanowi sucha i zacieniona spiżarnia. Najlepiej umieścić je w pomieszczeniu, w którym temperatura jest niższa od temperatury pokojowej. Tych zasad trzymają się producenci suszonych jabłek, moreli czy śliwek. Przechowują je w dobrze wentylowanych, ciemnych pomieszczeniach, w których panuje temperatura 2-10 st. C.

Mrożenie suszonych owoców

Każdy, kto chce przechowywać suszone owoce, może je po prostu zamrozić. Wystarczy umieścić owoce w hermetycznym pojemniku lub woreczku strunowym, a następnie włożyć do domowej zamrażarki. Dobrym miejscem dla niektórych rodzajów suszonych owoców jest dolna komora lodówki, gdzie panuje temperatura od 3 do 8 stopni Celsjusza. W lodówce można trzymać suszone morele, brzoskwinie, śliwki, rodzynki. W ten sposób chroni się owoce przed ćmami, chrząszczami i innymi szkodnikami. Niestety lodówka nie jest dobrym miejscem dla suszonych jabłek czy gruszek.

W czym przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Suszone śliwki, morele, brzoskwinie czy rodzynki można trzymać w słoikach i hermetycznych pudełkach do przechowywania żywności, które następnie umieszcza się w spiżarni lub w komorze szafki kuchennej niesąsiadującej z kuchenką i innymi urządzeniami grzewczymi. Dobrym pomysłem jest też przechowywanie suszonych owoców w workach próżniowych. Lepiej nie umieszczać różnych gatunków suszonych owoców w jednym pojemniku. Suszone jabłka oraz gruszki można trzymać w papierowych torebkach albo ściśle splecionych płóciennych torbach.

Ponadto osoby, które samodzielnie suszą owoce, powinny wiedzieć, że dobrym pomysłem jest umieszczenie w pojemniku z suszem niewielkiej ilości suszonej mięty, bazylii lub soli, która chroni przed pleśnią. Tego typu dodatki doskonale chłoną nadmiar wilgoci.

Jak długo można przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce, trzymane w odpowiednich warunkach wilgotnościowo-termicznych, można przechowywać od 6 miesięcy do nawet roku. Dłużej można się cieszyć smakiem owoców umieszczonych w zamrażarce. Przykładowo, suszone morele można przechowywać w ten sposób nawet 18 miesięcy. W lodówce lepiej nie trzymać ich dłużej niż 3–4 miesiące. Dobrze jest co jakiś czas skontrolować stan posiadanych zapasów, gdyż suszone owoce są łakomym kąskiem dla moli spożywczych.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Daniel Kaesler/EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości