Przepisy kulinarne

Galaretka z pigwy, czyli pyszny deser lub dodatek do mięs. Jak ją zrobić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Galaretka z pigwy

Jesień to sezon na pigwy. Można je kupować na targu lub zbierać we własnym ogródku. Można z niej przygotowywać różne przetwory: soki, nalewki, dżemy, a także galaretkę. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym smakiem jesieni. 

Galaretka z pigwy - do czego ją podawać?

Galaretka z pigwy może być sama w sobie deserem. Podawana w kokilkach lub bardzo gęsta, pokrojona w kostki i obsypana cukrem pudrem lub mączką ziemniaczaną będzie idealna do herbaty lub kawy. W Hiszpanii jest częstym dodatkiem do serów, np. brie. Mniej słodka, a bardziej kwaskowata świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i wędlin. Można nią nadziewać lub zapiekać razem z nią.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Jak przygotować idealną galeretkę do mięsa? Użyj 3/4 cukru podanego w przepisie poniżej. Jeśli jednak wolisz zrobić deser, możesz użyć podanej ilości lub, jeśli wolisz bardziej słodkie przekąski, dodać więcej cukru. Warto jednak pamiętać, że pigwa jest bardzo kwaśna i nie obejdziemy się w tym przepisie bez jakiegoś rodzaju słodzika.

Galaretka z pigwy – przepis krok po kroku:

Składniki:

  • owoce pigwy - 1 kg
  • woda - 1 l
  • cukier - 900 g

Sposób przygotowania:

  1. 1Owoce dokładnie wymyć, przekroić na pół i wybrać pestki (opcjonalnie).
  2. 2Do garnka wlać wodę i dodać świeże owoce.
  3. 3Całość zasypać cukrem i gotować przez 3 do 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
  4. 4Kiedy płyn się zredukuje, oddzielić od niego owoce, np. na sitku.
  5. 5Jeszcze gorący syrop przelewać do słoiczków. Kiedy wystygnie - stężeje i będzie konsystencji galaretki.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Michael Moeller / EyeEm/Getty Images

Pozostałe wiadomości