Przepisy kulinarne

Faszerowane warzywa i drożdżówka z powidłami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Warzywa faszerowane serem i pieczoną papryką

Składniki:

2 czerwone papryki

300 g kremowego serka

1 ząbek czosnku

pieprz i sól

warzywa:

pomidorki koktajlowe, mini cukinie, kwiaty cukinii, małe patisony

Sposób przygotowania:

Paprykę ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200ºC. Po około 15 minutach, gdy skórka papryki jest lekko przypieczona, przełożyć paprykę do garnka i przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę z papryki i drobno ją pokroić. Następnie wymieszać z serkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa do faszerowania lub do mocnego woreczka śniadaniowego i odciąć jeden róg. Warzywa wydrążyć i nafaszerować paprykowym serkiem.

Cukinia faszerowana kaszanką z karmelizowaną cebulą

Składniki:

2 cukinie średniej wielkości

sól i pieprz

3 czerwone cebule

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki miodu

oliwa z oliwek

300 g kaszanki

Sposób przygotowania:

Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Posolić i odstawić. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką. Wnętrza cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem i wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez 30 minut. Ostatnie 10 minut można dopiec tylko górną grzałką zwiększając temperaturę do 220ºC. Uzyskamy chrupiącą skórkę.

Dynia piżmowa zapiekana z gruszką, orzechami i serem lazur

Składniki:

1 dynia piżmowa około 1,5 kg

1 makrela wędzona

1 gruszka

100 g orzechów włoskich

pieprz

2 gałązki tymianku

100 g niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygotowania:

Dynie przekroić wzdłuż i wyjąć nasiona. Makrelę obrać i porwać na małe kawałki. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, dodać razem z orzechami i listkami tymianku do makreli. Doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać i nałożyć do dyni. Posypać kawałkami sera pleśniowego. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 40 minut aż dynia będzie miękka.

Papryka faszerowana mięsem i grzybami

Składniki:

2 cebule

2 łyżki oliwy

400 g grzybów leśnych

3 surowe kiełbasy (około 400 g)

sól i pieprz

2 łyżki posiekanego tymianku

1 mała bułka

4 czerwone papryki

2-3 łyżki oliwy

200 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki i oddać do cebuli, podsmażyć. Kiełbasy wyjąć z osłonki, wymieszać z podsmażonymi grzybami, pieprzem, tymiankiem i bułką pokrojoną w drobną kostkę. Z papryki odciąć wierzch. Napełnić farszem, przykryć odciętymi wierzchami. Ułożyć w garnku, podlać odrobiną oliwy i połową wina. Przykryć i dusić na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie. Gdy wino odparuje dolać drugą część.

Drożdżówki z powidłami

Składniki:

200 ml letniego mleka

20 g drożdży

100 g cukru

500 g mąki pszennej

60 g miękkiego masła

4 żółtka

100 g powideł śliwkowych

10 śliwek węgierek

1 żółtko do posmarowania

1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka. Dokładnie wymieszać a następnie wyrobić rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i uformować duży prostokąt. Ciasto posmarować powidłami a następnie posypać pokrojonymi w kostkę węgierkami. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości