Materiał promocyjny

Ewa Kasprzyk w kuchni DDTVN

W najbliższym czasie będzie można zobaczyć aktorkę w spektaklu "Berek” wystawianym w warszawskim Teatrze Kwadrat. A dzisiaj możecie zobaczyć ją w naszej kuchni.

Sałatka z pikantnym mielonym indykiem

Składniki dla 4 osób:

  • 1 główki sałaty lodowej
    • 1 pęczek rukoli
      • 5 żółtych pomidorów koktajlowych
        • 5 czerwonych pomidorów koktajlowych
          • 1 szalotka
            • 1 czerwona cebula
              • 1 pęczek szczypiorku
                • 1 pęczka bazylii
                  • 4 ząbki czosnku
                    • 4 kromki pieczywa tostowego bez skóry
                      • 1 szklanka oliwy z oliwek
                        • 8 pieczarek
                          • 100 g chudego boczku
                            • 400 g mielonego mięsa z indyka
                              • 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
                                • Sól czosnkowa, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
                                  • Kumin, kardamon do smaku
                                    • 2 łyżki płatków parmezanu
                                      • 4 rzodkiewki
                                        • 1 op. sosu włoskiego Prymat

                                          Sposób przygotowywania:

                                          Posiekaną cebulę, paski bekonu, plastry czosnku i mielone mięso z indyka podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Na innej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojone pieczywo tostowe z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni usmażyć na chrupko pieczarki pokrojone w cząstki i doprawić do smaku. Umyte sałaty pokroić lub porwać na małe kawałki, dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz czerwoną i białą cebulę. Sos przygotować zgodnie z informacją umieszczoną na opakowaniu i wlać do sałatki. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku, posypać aromatycznym mięsem z indyka, chrupiącymi pieczarkami i grzankami czosnkowymi. Przed podaniem danie posypać posiekanym szczypiorkiem, bazylią i płatkami parmezanu.

                                          Tarta z ciasta francuskiego z mięsem

                                          Składniki dla 4 osób:

                                          • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
                                            • 200 g pokrojonego w drobne paseczki chudego wędzonego boczku
                                              • 200 g ugotowanych i posiekanych borowików
                                                • 200 g sparzonych liści szpinaku
                                                  • 2 posiekane szalotki
                                                    • 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                        • 1 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
                                                          • 1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
                                                            • 1 ugotowane na twardo, posiekane jajko
                                                              • Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
                                                                • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
                                                                  • 1 jajko

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Na oliwie z oliwek podsmażyć szalotkę, boczek, borowiki i czosnek, następnie dodać mięso i chwilę oddusić. Do tak przygotowanego mięsa dodać jajko i szpinak, całość doprawić do smaku i zestawić z ognia. Rozmrożone ciasto francuskie podzielić na dwie części. Połową ciasta wyłożyć tortownicę, ułożyć farsz i przykryć drugą częścią. Tak przygotowaną tartę posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć ciasto i piec 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczoną tartę podawać z bukietem sałat sezonowych oraz sosem polskim Prymat przygotowanym zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

                                                                    Autor: Marek Węgrzyn

                                                                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości