Przepisy kulinarne

Euro 2016... od kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Już wiemy dlaczego tak dobrze poszło nam na Euro 2016. Naszym gościem był dziś Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak. Zobaczcie jakie były ulubione dania naszych piłkarzy!

Aromatyczna owsianka na płatkach orkiszowych

Składniki:

2 szklanki płatków orkiszowych

2-3 szklanki wody

1 cały cynamon

1 gwiazdka anyżu

1 kardamon cały

Miód do smaku

1 garść suszonej żurawiny

1 łyżka suszonych jagód Goji

1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych jabłek

1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych moreli

1 łyżka pokrojonego w kostkę suszonego mango

Świeże owoce sezonowe: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki lub truskawki

Przygotowanie: W rondelku nastawiamy 2 szklanki wody do gotowania z cynamonem, anyżem, kardamonem i 1 łyżką miodu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Na gotującą wodę wsypujemy płatki orkiszowe, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na bok (ja szykuję płatki wieczorem wcześniejszego dnia, by dobrze namokły i przeszły aromatycznym smakiem) by zmiękły (możemy użyć również płatków błyskawicznych, lub od razu gotować do miękkości). Namoczone płatki gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy wszystkie suszone owoce, w miarę potrzeby dolewamy wody, miodu i gotujemy przez około 10-15 minut. Przed podaniem wyciągamy cynamon, anyż i kardamon. Podajemy samą lub z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

Dorsz w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango

Składniki:

400 g fileta z dorsza (polędwicy z dorsza)

Sól morska, pieprz różowy do smaku

Oliwa cytrynowa

Estragon suszony

Świeży koperek

Świeża bazylia

Masło klarowane do smażenia

4 łyżki mąki gryczanej

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka płatków jaglanych

Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe

Bataty:

1-2 bataty (słodkie ziemniaki)

Oliwa z oliwek do pieczenia

Gruboziarnista sól morska, pieprz różowy do smaku

Oliwa o aromacie cytryny

Olej kokosowy

Sos mango-imbirowy

1 dojrzałe mango

Mały kawałek świeżego imbiru

Masło klarowane

Szczypta curry

Szczypta kurkumy

Sok z limonki do smaku

Miód do smaku

Sól morska do smaku

Przygotowanie:

Filety z dorsza czyścimy, przekrawamy na równe kawałki, skrapiamy oliwą o aromacie cytryny, doprawiamy sola morką i pieprzem różowym rozgniecionym w moździerzu. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 10 minut do lodówki.Do miseczki przekładamy siemię lniane, mąkę gryczaną oraz posiekany koperek, świeżą bazylię i suszony estragon i całość mieszamy. Wcześniej przygotowanego dorsza obtaczamy w mące i delikatnie uciskamy, by składniki przylegały do mięsa ryby. Tak przygotowaną rybę smażymy na maśle klarowanym i podajemy skropioną oliwą o aromacie cytryny z dodatkiem świeżych blanszowanych warzyw oraz pieczonym batatem i sosem mango. Bataty dobrze płuczemy i czyścimy pod zimną bieżącą wodą. Na blaszkę do pieczenia rozsypujemy szczyptę soli gruboziarnistej, układamy na niej bataty, skrapiamy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160˚ C i pieczemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyciągamy, studzimy, obieramy i kroimy w 1cm plasterki. Plasterki batatów, delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym, oprószamy sola morską, pieprzem różowym rozgniecionym w moździerzu i przed podaniem skrapiamy oliwą o aromacie cytryny. Tak przygotowane bataty idealnie pasują jako dodatek do mięs, ryb, lub polecam na posiłek przedmeczowy z dodatkiem ryżu czerwonego. Energia. Mango obieramy i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i ucieramy na tarce. Na rozgrzane masło w rondelku dajemy imbir i delikatnie podsmażamy. Dodajemy miodu, a następnie mango. Do całości dodajemy szczyptę curry, kurkumy i 50-100ml wody i dusimy do momentu rozgotowania się owoców. Tak przygotowane owoce miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przed drobne sito. Całość ponownie gotujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Tak przygotowany sos podajemy do ryby.

Duszona gicz cielęca z ryżem czerwonym, warzywami i burakami z serem kozim i orzeszkami pinii

Składniki:

2 gicze cielęce z kością lub bez kości

Sól morska, pieprz czarny do smaku

Oliwa z oliwek

1 marchewka

0,5selera korzeń

Mały kawałek selera naciowego

2 ząbki czosnku

2 cebule

4 świeże pomidory lub puszka pomidorów bez skóry

1 natka zielonej pietruszki

2 liście laurowe

1 szklanka ryżu czerwonego (około 100g)

Sól morska do smaku

1 łyżka masła klarowanego

Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe

Buraki:

8szt małych buraków

Sól morska, pieprz czarny, miód do smaku

1 cebula

1 cytryna

50g masła klarowanego

2 łyżeczki orzeszków pinii

Ser kozi

Przygotowanie:

Marchew, seler, cebule, czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Z giczy oddzielamy mięso od kości, płuczemy pod zimną wodą, a następnie odstawiamy na sitko by odciekły. Mięso nacieramy od wewnętrznej strony solą i pieprzem, zwijamy i wiążemy sznurkiem. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, oliwę, liść laurowy, soli i pieprzu do smaku. Całość marynujemy w lodówce przez 24godziny. Mięso oddzielamy od warzyw i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni z wszystkich stron. Gicze przekładamy do rondelka. Na patelni, na której wcześniej podsmażaliśmy mięso, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy warzywa do momentu uzyskania złoto – brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory i ponownie podsmażamy. Całość warzyw przekładamy do giczy, dajemy na patelnie zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie z pozostałym na niej smakiem zalewamy mięso i warzywa. Dodajemy natkę pietruszki, wodę by przykryła wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości. Podczas duszenia doprawiamy wywar do smaku solą i pieprzem i w miarę potrzeb dolewamy wody. Do duszonego mięsa można dołożyć upieczone na złoto-brązowy kolor kości by uzyskać mocniejszy smak sosu, lub zostawić na wywar czy rosół. Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągamy je do wystygnięcia, kości odkładamy na bok, a całość sosu miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przez drobne sito. Tak przygotowany sos może również tworzyć podstawę do innego rodzaju sosu. Z giczy odwiązujemy sznurek i podgrzewamy w doprawionym sosie. Ryż płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia przez minimum 30minut. Ryż gotujemy na wolnym ogniu (w czterech szklankach wody) do momentu aż ziarenka ryżu napęcznieją i zaczną pękać od wewnątrz (około 45-60minut). Podczas gotowania doprawiamy do smaku solą. Gdy ryż będzie już miękki, odcedzamy nadmiar wody, dodajemy masło, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Tak przygotowany ryż podajemy na ciepło.

Buraki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie suszymy, układamy na foli aluminiowej, posypujemy solą, zawijamy i pieczemy w piekarniku na 160˚C do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy lub ścieramy na tarle według preferencji. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Do cebuli dodajemy buraki, wcześniej prażone orzeszki pinii i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane buraki przekładamy do porcelanowych żaroodpornych naczynek, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i całość zapiekamy. Po zapieczeniu skrapiamy miodem i podajemy.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe (receptura na 20 ciasteczek)

Składniki:

0,5 szklanki mąki jaglanej lub kukurydzianej

0,5 szklanki mąki białej ryżowej

1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych

70g / 0,5 szklanki cukru trzcinowego Muscovado lub cukru kokosowego

3 łyżki melasy lub syropu z daktyli, klonowego, agawy, trzcinowego lub miodu

150g gorzkiej czekolady 70% (około 1,5 tabliczki)

25g / 3łyżki kakao

1 jajko

2 łyżki płatków migdałowych, lub rozdrobnionych innych orzechów

2 łyżki suszonej żurawiny lub rozdrobnionych innych owoców suszonych

110g masła klarowanego lub olej kokosowy

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Przygotowanie: Mąkę, płatki, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli odmierzamy, przesypujemy do jednej miski i mieszamy. Masło rozpuszczamy. Połowę tabliczki czekolady (50g) rozdrabniamy nożem na małe kawałki, przekładamy do miseczki i dodajemy do niej płatki migdałowe i żurawinę. Pozostałą całą tabliczkę czekolady (100g) rozdrabniamy, przekładamy do miski, zalewamy masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając plastikową łyżką. Rozpuszczoną czekoladę lekko studzimy. Do miski od miksera wybijamy jajko i dobrze ubijamy. Ubijając na wolnych obrotach, dodajemy wymieszaną mąkę ze składnikami, dodajemy syrop i stopniowo wlewamy płynną czekoladę. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą. Dodajemy orzechy, suszone owoce oraz rozdrobnioną czekoladę i ponownie miksujemy przez chwile. Gotowe ciasto zarabiamy rękoma i formujemy walec. Przygotowany walec zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Piekarnik nagrzewamy na 180˚C. Blaszkę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Zastygnięte ciasto rozwijamy z foli, kroimy w 1 cm plastry i układamy na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10-12minut. Upieczone ciastka studzimy. Można również stworzyć swoją kombinacje ciastek używając innych rodzajów mąki jak kasztanowej, kokosowej lub jeszcze innych składników.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości