Przepisy kulinarne

Energetyczne śniadanie na dobry początek dnia!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Martę Śliwicką i Tosię Koło. Blogerki przygotowały dla nas energetyczne śniadanie w wersji wytrawnej i na słodko. Co powiecie na cynamonowe wianuszki z karmelizowanym bananem, pastę z pieczonego kalafiora, placuszki z ricotty z bananami i masłem cynamonowym oraz szwedzką kanapkę?

Cynamonowe wianuszki z karmelizowanym bananem

Składniki:

Ciasto:

550 g mąki pszennej typ 650

7 g suszonych drożdży

Instant lub 15 g świeżych drożdży*

Jajko

70 g cukru trzcinowego

260 ml letniego mleka

70 g zimnego masła

Szczypta soli

Białko (wierzch)

Masło cynamonowo–rabarbarowe

100 g miękkiego masła

Łyżka cynamonu

3 łyżki cukru trzcinowego

Banany:

3 banany

Łyżka miodu

Łyżeczka cytryny

Łyżeczka masła

Lukier:

100 g cukru pudru

Łyżka gorącej wody

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła, całość wyrabiamy mikserem do dokładnego połączenia składników. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie masło łączymy z cynamonem i cukrem. Na maśle podsmażamy pokrojone w plastry banany, dodajemy miód, sok z cytryny i krótko karmelizujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20–25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne, układamy kawałki rabarbaru i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części w okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30–40 minut. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrujemy jeszcze ciepłe wianuszki.

Pasta z pieczonego kalafiora

Składniki:

350 g kalafiora

4 łyżki oleju rzepakowego

Ząbek czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny

Łyżeczka miodu

Łyżeczka curry

1 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczki pieprzu cayenne

Sól, pieprz

Dodatki:

podsmażony ser halloumi; jajko

ugotowane na półmiękko, prażony sezam, kolendra

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do foliowej torebki. Dodajemy 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki wędzonej papryki, szczyptę pieprzu cayenne, sól i pieprz. Całość skrapiamy 2 łyżkami oleju i marynujemy kalafiora w przyprawach. Różyczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie odwracamy na drugą stronę i dopiekamy przez kolejnych 15 minut. Ostudzonego kalafiora miksujemy z pozostałymi przyprawami, olejem, sokiem z cytryny i miodem. Podajemy w miseczce z podsmażonym serem halloumi, jajkiem ugotowanym na półmiękko, kolendrą i prażonym sezamem.

Placuszki z ricotty z bananami i masłem cynamonowym

Składniki:

100 g ricotty

3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

50 g cukru

3 szczypty soli

2 łyżki masła

100 g mąki

1 banan

Masło klarowane (do smażenia)

Syrop klonowy

Masło cynamonowe:

100 g masła

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Wyjmujemy je z lodówki, czekamy aż zmięknie, po czym mieszamy je z cynamonem. Kładziemy masło na arkuszu folii do żywności i zwijamy, formując rulon. Wkładamy do zamrażalnika. Banana kroimy na małe kawałki, odkładamy na później. Rozbijamy jajka wlewając białka do jednej miski, żółtka do drugiej. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do żółtek dodajemy ricottę, cukier i roztopione masło. Miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą aż będą sztywne. Białka dodajemy do masy z żółtkami i ricottą za pomocą łyżki, delikatnie mieszając aż składniki się połączą. Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i na patelni, łyżką, formujemy placuszki. Smażymy z dwóch stron i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W czasie, gdy placuszki się smażą, kroimy masło na cienkie plastry. Podajemy od razu z bananami, przełożone plastrami cynamonowego masła i polane syropem klonowym. Ważne, żeby przy podaniu były wciąż ciepłe, aby masło zdążyło się rozpuścić.

Szwedzka kanapka

Składniki:

2 kromki chleba pełnoziarnistego

Masło

Około 12 surowych krewetek bez skorupek

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Tabasco lub pieprz Cayenne

4 liście sałaty

2 jajka

2 łyżki majonezu

Sok z połowy cytryny

Ćwiartki plasterków cytryny do dekoracji

Kilka gałązek koperku do dekoracji

Masło klarowane lub oliwa (nie extra virgin)- do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo. Wkładamy jajka do wrzątku i gotujemy około 9 minut. Hartujemy i obieramy ze skórki. W trakcie, gdy jajka się gotują obieramy czosnek ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewamy masło lub oliwę na patelni. Dodajemy czosnek i krewetki. Solimy, pieprzymy i dodajemy tabasco lub pieprz cayenne, jeśli chcemy, żeby krewetki były ostre. Smażymy z dwóch stron aż w pełni nabiorą różowego koloru. Zdejmujemy z patelni. Kromki chleba smarujemy masłem. Układamy na nich liście sałaty, następnie pokrojone w plastry jajko na twardo. Na jajku układamy krewetki. Między nimi umieszczamy majonez, plastry cytryny i koperku.

Krewetki kropimy sokiem z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości